Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 7 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Drie tips om je kind te leren omgaan met teleurstellingen

We worden allemaal wel eens teleurgesteld in het leven en zelfs de allerkleinsten kan dit overkomen. Als ze niet bij een vriendje mogen spelen, wanneer iets niet gaat zoals ze willen of als ze verliezen van een spelletje.

Het hoort erbij, maar met teleurstellingen omgaan is nog best lastig! Daarom is het fijn om je kind te leren omgaan hoe hij dit kan doen.

Teleurstellingen

Deze tips kunnen je daarbij gebruiken.

Teleurgesteld zijn mag

Het hoort erbij en het zal niet de laatste keer zijn, dus laat die teleurstelling lekker toe bij je kind. Erken zijn gevoel en benoem dat hij echt wel even teleurgesteld mag zijn dat hij niet gewonnen heeft met dat leuke spel. En dat het ok is als hij er even om wil huilen. Zo heeft je kindje door dat je hem ziet en naar hem luistert en voelt hij zich begrepen, wat er weer voor zorgt dat hij zich daarna weer goed voelt.

Voorleven

Uitleggen is altijd goed, maar voorleven is nog beter. Je kind zal namelijk veel meer oppikken van hoe jij omgaat met een situatie waarin je teleurgesteld wordt, dan wanneer jij hem vertelt hoe hij ermee om moet gaan. Als je zelf erg teleurgesteld bent om iets, bijvoorbeeld een functie die je graag wilde, maar waarvoor je niet uitgekozen bent, dan hoef je dat niet te verbergen. Laat juist aan je kind zien dat je teleurgesteld bent en leg uit waarom. Hoe jij ermee omgaat is hoe je kind er later mee om zal gaan.

En weer door

Teleurgesteld zijn om iets, daar kan je best even van balen. Je kind dus ook. Er samen over praten helpt al veel voor je kindje, maar soms blijven kinderen hangen in het negatieve. Leid je kind in dat geval af met iets wat hij heel leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld samen met jou zijn lievelingsgerecht koken en ga daarmee aan de slag. Het nare gevoel van teleurstelling zal dan sneller wegebben bij je mini.

6 belangrijke levenslessen die kinderen van gescheiden ouders leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.