Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 12 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om je kind minder stress te laten ervaren

Kinderen kunnen af en toe flink in de stress schieten – net zoals volwassenen. Het gaat misschien niet om belastingaangiftes en oudergesprekken, maar wel om school en hun sociale leven. De druk die hierdoor op hen ligt, kan soms overweldigend zijn. Het is onmogelijk om je kind permanent te behoeden voor stress, maar de adviezen van psychotherapeute Lyons kunnen je een heel eind op weg brengen.

Op deze manieren help je je kind met stressmanagement

Is het tijd om weer een beetje rust in dat koppie te brengen?

1. Zorg voor een schema dat niet te vol staat

Een overvol schema is één van de grootste stressfactoren voor kinderen, volgens Lyons. De drukte zorgt ervoor dat het lichaam en brein nauwelijks toekomen aan de nodige rust. Een kind is zich niet zo snel bewust van de behoefte aan rust, dus het kan geen kwaad om hem of haar hier af en toe op te wijzen. Het is belangrijk dat je kind ook genoeg tijd heeft om even niet op de klok te letten.

Naast het schema van je kind, kan het schema van het gezin ook wel eens overlopen. Dit kan je bijvoorbeeld merken aan de manier waarop jullie ‘s avonds eten. Is er zelden tijd om even rustig met het complete gezin aan tafel te zitten? Dan zou het misschien niet verkeerd zijn om het een en ander van de planning te schrappen of verplaatsen…

https://www.jmouders.nl/quality-time-inplannen-kind/

2. Maak van een goede nachtrust een prioriteit

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Het zorgt niet alleen voor minder stress, maar ook voor een beter humeur én betere (school)prestaties. Dat geldt overigens niet alleen voor je kind, maar ook voor jou!

Er zijn genoeg zaken die kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Er kan hierbij worden gedacht aan regelmatige bedtijden, maar ook aan het inleveren van de mobiele telefoon. Hoe je hiermee omgaat, is uiteraard aan jezelf.

3. Probeer je eigen stress onder controle te houden

Psychotherapeut Lyons is ervan overtuigd dat stress aanstekelijk is. Kinderen kunnen de onrust van hun ouders als geen ander aanvoelen. Ze nemen dit gevoel vrijwel direct over.

Het is om deze reden belangrijk dat je aan je kind laat zien hoe je op de juiste manier met stress omgaat. Denk aan jezelf, want een goed voorbeeld doet goed volgen!

https://www.jmouders.nl/2021-niet-meer-om-stressen/

4. Leer je kind om te gaan met zijn of haar fouten

De angst voor het maken van fouten is ook een grote stressfactor voor kinderen. Om dit te verminderen, moet je je kind er aan blijven herinneren dat het oké is om af en toe de mist in te gaan.

En dan kan je je kind meteen leren hoe hij of zij een fout of verkeerde beslissing weer kan rechtzetten. Dit zorgt voor minder stress, maar het is ook een waardevolle les voor de toekomst.

5.  Zorg voor minder stress in de ochtenden

Een rommelige situatie in huis kan ook een hoop stress veroorzaken bij kinderen. Dit geldt volgens Lyons vooral in de ochtenden. Dit is namelijk het moment dat de toon zet voor de rest van de dag.

Het verminderen van ochtendstress is uiteindelijk een win-winsituatie. Het is niet alleen prettig voor je kind, maar ook voor jou. Een goed begin is het halve werk, toch?

https://www.jmouders.nl/10x-zo-voorkom-je-ochtendstress/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.