Demi de Boer
Demi de Boer Opvoeden 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Huilen, slaan en schoppen: 6x zo ga je om met de woede-uitbarsting van je kind

Je kind ligt schreeuwend, huilend en schoppend op de grond, omdat jullie niet naar de speeltuin gaan of omdat hij geen ijsje krijgt. Klinkt herkenbaar? Dat kan kloppen, veel peuters en kleuters hebben deze uitingen van woede omdat zij zich nog niet goed kunnen uitdrukken met taal.

Daarom uiten veel kinderen hun gevoelens en behoeften op een fysieke manier; ze huilen, schreeuwen, schoppen en slaan in het rond. Terwijl jij met de handen in het haar zit, want hoe krijg je jouw kind nu weer rustig?

Zo ondersteun je jouw kind bij woede

Woede is een volkomen normale emotie voor jonge kinderen. Het is de taak van ouders om kinderen te leren hoe zij het beste met deze emotie om kunnen gaan. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Accepteren

Accepteer de woede-uitbarsting van je kind en laat hem weten hij boos mag zijn. Vraag of je kind kan vertellen waarom hij boos is, laat dan ook weten dat je zijn woede begrijpt. Je wilt voorkomen dat je kind zijn emoties gaat verbergen, daarom is het belangrijk dat je elke emotie van je kind accepteert.

2. Moedig aan om te praten

Kinderen weten nog niet welke woorden zij moeten gebruiken om hun emoties te uiten, laat je kind daarom weten dat hij woorden moet gebruiken. Je kunt aangeven dat je wilt horen wat hem boos maakt, vertel je kind dat je hem anders niet zult begrijpen en dat je hem dan ook niet kunt helpen. Je kunt beginnen door je kind aan te leren om te zeggen: “Ik ben boos” in plaats van te schreeuwen en op de grond te gaan liggen.

3. Positieve oplossing

Generaties lang werden woede-uitbarstingen gezien als een poging om ouders te manipuleren. Nu blijkt dat het een natuurlijke reactie is van kinderen en dat zij hulp nodig hebben om hun woede onder controle te krijgen. Probeer daarom samen met je kind een oplossing te zoeken om de woede te verminderen. Een simpel voorbeeld, een stukje appel in plaats van een ijsje voor het eten. Vind samen je kind een compromis of een alternatief.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt een woede-uitbarsting voorkomen of vertragen door niet direct ‘nee’ te zeggen als je kind iets vraagt. Denk hardop na, dit geeft je de mogelijkheid om even na te denken over hoe je de vraag op een positieve manier kunt afwijzen. Leg vervolgens ook aan je kind uit waarom het antwoord ‘nee’ is, hierdoor geef je je kind de kans om te begrijpen waarom iets niet mag. Hiermee geef je je kind het gevoel dat je naar hem luistert en aan zijn behoeftes denkt.

5. Stille ruimte

Soms kan een woede-uitbarsting ook midden in de supermarkt plaatsvinden en dan wil jij waarschijnlijk het liefst even verdwijnen. Probeer in deze situatie rustig te blijven en weg te gaan van het publiek. Trek je daarbij ook niks aan van het oordeel van de mensen om je heen. Als je in een rustige ruimte bent, kun je met je kind over de situatie praten. Ook voor je kind is het makkelijker om rustig te worden als er geen herrie om jullie heen is.

Soms kan het ook helpen om jullie locatie te veranderen. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen met de hond, even naar de dierenwinkel om dieren te bekijken of naar de supermarkt om avondeten te halen. Zo heeft je kind namelijk afleiding en kun je er onderweg eventueel nog even over praten.

6. Stel een limiet in

Je wilt je kind laten weten dat het niet erg is om boos te zijn, maar je kunt daarnaast wel duidelijk maken dat fysiek agressief gedrag niet oké is. Laat je kind weten dat hij boos mag zijn, maar dat er niet geslagen en geschopt wordt. Leg uit: “Slaan doet pijn en wij doen niemand pijn.”

Noor: ‘Mijn moeder heeft kritiek op alles wat ik doe en dat maakt me erg onzeker en boos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.