Gina Koninkx
Gina Koninkx Emoties 20 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom tot tien tellen als je op ontploffen staat je zo goed helpt om te kalmeren

Er zijn van die momenten waarop er complete kortsluiting ontstaat in je hoofd. Iemand heeft je iets geflikt, je hebt de bus gemist (net nu je hem écht moest hebben) of je peuter flikkert voor de tweede keer in 30 minuten een glas melk over de tafel. Even tot tien tellen dan maar. Dit is waarom die tactiek zo goed werkt.

Tot tien tellen

Niet alleen sta je zelf regelmatig furieus de getallen 1 t/m 10 op te rafelen, je raadt het vaak genoeg je kids aan als ze een driftbui hebben. Op het moment dat je een complete ERROR%#$!!!1! hebt in je hoofd, is kalmeren noodzakelijk. Tot tien tellen is op zo’n moment erg helpend. En dat heeft een aantal logische redenen.

1. Je gedachten verzetten

Op het moment dat je zo’n dergelijke kortsluiting ervaart in je hoofd, ga je compleet op in die emotie. Vaak is dat boosheid en het liefst wil je losgaan op een kussen, vloeken of fel in discussie gaan met iemand. Toch is het goed om eerst even te kalmeren.

Je gaat zo hoog in die emotie zitten dat het goed is om even aan wat anders te denken. Tot tien tellen verschuift letterlijk je gedachten naar het tellen waarna je daarna rustiger kan nadenken over de situatie.

2. Je ademhaling controleren

Als je boos of verdrietig bent, is het lastig om je ademhaling te controleren. Deze gaat ontzettend snel en bij sommige mensen kan dat zelfs omslaan in hyperventilatie. Als je tot tien telt – en we zeggen niet voor niets ‘even rustig tot tien tellen’ – kun je die ademhaling weer onder controle krijgen. In die zin heeft het dus ook letterlijk een kalmerend effect.

3. Tot jezelf komen

Als je vanuit woede reageert, zeg of doe je vaak dingen die je op een ander moment anders zou hebben aangepakt. Als je tot tien telt en dus kalmeert, kun je veel rustiger en doordachter reageren op situaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.