Famme.nl
Famme.nl Gezondheid 30 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kuiltje in je borstkas? Alles wat je moet weten over een trechterborst

Een trechterborst, ook wel pectus excavatum genoemd, is een vervorming van de borstwand waarbij aan de voorzijde een kuiltje is ontstaan. Bij mensen met een trechterborst is het borstbeen naar binnen gegroeid, waardoor een deuk ontstaat. De deuk heeft de vorm van een trechter, vandaar dat het een trechterborst heet.

Een trechterborst komt bij één op de 1000 à 2000 kinderen voor, in 40% van de gevallen komt de trechterborst in de familie voor. Hier lees je alles wat je over een trechterborst wil weten:

Oorzaak trechterborst

Een trechterborst is de meest voorkomende vorm van aangeboren vervormingen van de borstkas en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Hoe een trechterborst precies ontstaat is nog onduidelijk. Het is wel bekend dat erfelijkheid een rol speelt. Er wordt gedacht dat het te maken heeft met verstoorde groei van het bot tussen de ribben en het borstbeen.

Symptomen

De vervorming kan al te zien zijn bij de geboorte, maar wordt duidelijker tijdens een periode van snelle groei, bijvoorbeeld in de vroege puberteit. De mate van de vergroeiing kan wel sterk verschillen, waar het bij de een heel goed te zien is, is het bij anderen nauwelijks te zien.

Gelukkig hebben mensen met een milde vorm van een trechterborst vaak weinig tot geen symptomen. Bij een ergere vervorming van de borstkas kunnen mensen meer last van de gevolgen hebben. De borstkas is namelijk kleiner, of anders van vorm dan normaal, waardoor de ruimte in de borstkas kleiner is.

Fysieke gevolgen

Dat hoeft niet altijd te leiden tot klachten, maar er kan wel druk ontstaan op organen in de borstkas, zoals het hart, of de longen. De meest voorkomende klachten zijn kortademigheid, vermoeidheid, een slechte houding, pijn op de borst en luchtweginfecties (zoals longontsteking). Astma kan ook een gevolg zijn van een trechterborst.

Mentale gevolgen

Andere klachten bijkomend bij een trechterborst zijn van cosmetisch en psychische aard. Vooral in de puberteit kunnen psychische klachten voorkomen, omdat de borstkas er anders uitziet dan bij anderen – en tijdens de groeispurt is de aandoening vaak beter zichtbaar. Deze schaamte kan weer leiden tot een sociaal isolement.

Dit artikel verscheen eerder op Famme. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.