Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouders 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands kinderspullen kopen? Hier moet je op letten

Waarom nieuwe spullen kopen als het ook tweedehands kan? Het is immers goedkoper én duurzamer. Tweedehands spullen zijn tegenwoordig dan ook in trek bij ouders. Toch is het verstandig om op bepaalde dingen te letten. Wij geven tips.

Er zijn verschillende webshops die tweedehands kleding en speelgoed verkopen. Ook social media kan helpen; zo is er op Instagram en Marketplace Facebook een groot aanbod. Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om ouderwets langs de kringloopwinkel te gaan.

Maak een selectie

Het kan dat je door de bomen het bos niet meer ziet, het aanbod is namelijk erg groot. Daarom kan het handig zijn om een selectie te maken van jouw favoriete tweedehands winkels en websites.

Hier moet je op letten bij tweedehands spullen

Niet alle producten en materialen zijn geschikt om tweedehands aan te schaffen. Het is daarom goed om op de volgende punten te letten.

Veiligheidsvoorschriften

Wanneer je een kinderbed tweedehands aanschaft, is het belangrijk om het Europese veiligheidsvoorschrift EN716 te letten. Staat dit niet vermeld? Dan is het niet veilig.

Veiligheid is bij kinderspeelgoed eveneens belangrijk. Het is van belang dat het speelgoed heel is en nog stevig in elkaar zit. Zeker bij speelgoed met batterijen is het belangrijk dat die batterijen achter een klep zitten en dat het is vastgemaakt met een schroef. Batterijen zijn namelijk levensgevaarlijk voor een kind.

Daarnaast zijn er in Europa strengere regels als het op kinderspeelgoed aankomt. Online is het alleen moeilijk om te zien uit welk land het speelgoed komt. Mieke Cotterink van VeiligheidNL geeft daarom de voorkeur aan fysieke tweedehands winkels of bekendere websites. Dan weet je waar de spullen vandaan komen en of het veilig is.

Chemische stoffen

Eveneens is het verstandig om te letten op de chemische stoffen die gebruikt zijn in het speelgoed. Ook in verf zitten chemische stoffen, het is daarom slim om bijvoorbeeld blank houten blokken te kopen in plaats van geverfde.

Bij kunststof speelgoed is het belangrijk om erop te letten dat het speelgoed niet te oud is. Als kunststof uithardt wordt het namelijk vlijmscherp wanneer het valt. Erg gevaarlijk dus.

Tegenwoordig zijn de eisen voor speelgoed veel strenger dan vroeger. Het wordt dan ook geadviseerd om speelgoed van pakweg twintig jaar geleden niet meer te gebruiken. Zeker wanneer het gaat om speelgoed dat door kinderen in de mond wordt gestopt. Dit geldt vaak voor de allerkleinsten, babyspeelgoed tweedehands kopen wordt daarom door Mieke Cotterink van VeiligheidNL afgeraden.

Schoenen en stof van kleding

Wanneer je tweedehands kinderschoenen koopt, is het niet duidelijk wie ze heeft gedragen. Je weet dus niet welke vorm de voeten hadden en of er sprake is geweest van voetschimmel of andere infecties.

Als het op kinderkleding aankomt is het verstandig om de stof en labels te checken op vlekken, loszittende naden of gaten. Daar kun je ook aan zien of het kwalitatief goede kleding is.

Eenvoudig de mooiste tweedehands kleding scoren met deze tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.