Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 16 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Werkt een uv-shirt voor je kindje nou echt tegen verbranding?

We kunnen hier kort over zijn: JA! Een uv-shirt voor je kind werkt tegen verbranding. Het houdt zelfs 98 procent van alle schadelijke straling tegen, mits je kiest voor een uv shirt met een UPF50+ (Ultra violet Protection Factor). Natuurlijk kun je ook zonnebrand crème met dezelfde factor op de huid van je kind smeren, maar dat werkt toch net even wat minder goed.

Wanneer de zon begint te stralen en de temperaturen stijgen, is niets zo verleidelijk als naar buiten gaan om te spelen en plezier te hebben. Voor ons als ouders is het in dat geval belangrijk om ervoor te zorgen dat je kinderen goed beschermd zijn tegen de schadelijke stralen van de zon. Zonnebrandcrème in een hoge factor kan helpen, maar nog beter is het om je kind een uv-shirt of -badpak aan te trekken. Deze zijn speciaal gemaakt om schadelijke straling tegen te gaan, zelfs als ze nat worden. Bovendien ziet de meeste uv-zwemkleding voor kinderen er heel gezellig uit, in felle kleuren en met leuke prints. En kinderen kunnen comfortabel bewegen in uv-shirts.

uv-shirt voor je kind 3
Bron: Ammehoela Ammehoela

Floortje van kinderkledingmerk Ammehoela beaamt dit: “Wij verkopen een lijn met uv-zwemkleding waaronder shirts, zwembroeken en badpakken om je kind veilig, stylish en comfortabel de zomer door te laten komen. Ze zijn enorm populair en verkopen altijd heel snel.”

Een uv-shirt voor je kind is een goede investering

Uv-shirts voor kinderen zijn gemaakt van speciale materialen die een hoge mate van bescherming bieden tegen ultraviolette straling. Deze stralen zijn onzichtbaar en zie je dus niet, maar ze zijn wel schadelijk voor de huid, vooral bij langdurige blootstelling. Van bepaalde stralen wordt de huid rood, maar er zijn ook stralen die geen direct effect hebben op de huid. Deze kunnen later wel voor veel schade en zelfs huidkanker zorgen. Kinderen zijn heel gevoelig voor de zon, dus het is belangrijk om je kind te beschermen wanneer het buiten speelt op het strand, in de tuin, of tijdens het sporten.

Een van de belangrijkste voordelen van uv-shirts voor kinderen is de beschermingsfactor (UPF). UPF geeft aan hoeveel uv-straling wordt geblokkeerd door de stof van het kledingstuk. Hoe hoger de UPF-waarde, hoe beter de bescherming. De meeste uv-shirts voor kinderen hebben een UPF van 50+, wat betekent dat ze meer dan 98 procent van de schadelijke straling blokkeren.

Is een gewoon T-shirt niet voldoende?

Gewone shirts bieden wel wat bescherming tegen de zon, maar lang niet zoveel als speciale uv-shirts voor kinderen. Het KWF zegt hierover: “Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen.”

Naast de bescherming tegen de zon, zijn uv-shirts ook ontworpen met het comfort van kinderen in gedachten. De shirts en badpakken zijn gemaakt van lichtgewicht en ademende materialen, waarin kinderen vrij kunnen bewegen. Veel uv-shirts zijn ook voorzien van vochtafvoerende eigenschappen, wat betekent dat ze zweet snel afvoeren en de huid droog houden, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Ook kan uv-kleding nat worden en dan nog beschermt het heel goed.

Smeer je kind in, óók met een uv-shirt

Het is altijd belangrijk om de huid van je kind die niet beschermd is door een uv-shirt in te smeren met zonnebrandcrème met een factor 50. Vergeet hierbij ook niet de oogleden, oren, de hoofdhuid, handen en voeten: de plekjes die snel verbranden.

Zo leg je aan je koppige tiener uit waarom hij wél zonnebrand moet gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.