Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 10 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo leg je aan je koppige tiener uit waarom hij wél zonnebrand moet gebruiken

Dacht je dat het insmeren van jonge kinderen een eeuwige struggle was? Wacht maar tot je je tiener probeert te voorzien van een dikke laag SPF. Echt niet dat jouw puberzoon of -dochter dit toestaat. Toch wil je ze goed beschermen tegen de zon en aan ze meegeven waarom dat zo belangrijk is.

Je ziet het al helemaal gebeuren dat je puber zich de hele zomervakantie niet insmeert met SPF. Help?!

Belangrijke zaken over het smeren van SPF

Blijf het belang van smeren veelvuldig herhalen bij je kinderen. Ook kan je het je kids wat makkelijker maken door fijne producten te kopen.

De gevaren van niet smeren met SPF

Het wordt niet voor niks geadviseerd om áltijd met SPF te smeren, zelfs in de winter want ook dan dringt het UV-licht door het wolkendek. Het gaat om de bescherming tegen zowel UV-A als UV-B stralen. Beide stralingen zijn niet goed voor je huid en kunnen de huid dan ook flink beschadigen. En dat is niet altijd zonder gevolgen. Zo kan blootstelling aan deze straling huidkanker (melanoom) veroorzaken. Dat komt helaas steeds vaker voor. Geef je kind hierover voldoende uitleg. Op de website van het KWF kan je veel informatie vinden over dit onderwerp.

Blijven smeren als je bruin bent

Kinderen (en overigens ook volwassenen) denken vaak dat als ze eenmaal bruin zijn het smeren niet meer nodig is. Dat is in ieder geval echt niet waar. Ook als je al flink gebruind bent door de zon blijft het belangrijk om jezelf in te smeren met zonnebrandcrème.

Koop makkelijke producten

Kinderen smeren een stuk makkelijker als de zonnebrandcrème ook fijn smeert. Hoe simpel dat ook klinkt. Koop daarom een spray in plaats van een zalf en het liefst een doorzichtige in plaats van wit, want ook daar hebben ze een hekel aan. Als ze zichzelf binnen no time kunnen insmeren en (zoals ze zelf zeggen) niet voor lul lopen met witte strepen op hun gezicht, vinden ze het veel minder erg.

Zeven brandende vragen over zonnebrandcrème

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.