Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Persoonlijke verhalen 10 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Moeder Evelien: ‘Mijn dochter luidde mijn scheiding in’

Merken de kinderen het als er spanningen zijn? Veel ouders sussen zich met de gedachte dat ze er echt op letten om hen daarvoor af te schermen en dat ze vooral kibbelen als de kinderen op bed liggen. Zo ook deze moeder. Maar haar dochter van vijf trok aan de noodrem. “Kinderen voelen alles.”

“Het was zomerfeest op de naschoolse opvang. Het was heerlijk weer. Moeders en vaders hadden lekkere hapjes mee gebracht en de limonade vloeide rijkelijk. We zaten aan een tafel met allemaal andere moeders en kinderen iets te knutselen. Ik weet niet meer precies wat. Ineens zei mijn dochter uit het niets: ‘Jij en papa maken altijd ruzie hè?’

Ruzie over de taakverdeling met je partner: zo los je het op

Kinderen voelen alles, ook als het zich afspeelt als zij al op bed liggen

Het viel helemaal stil aan tafel. Het leek alsof alle moeders verwijtend mijn kant opkeken. Misschien was dat ook zo. Ik was geschokt. Niet alleen omdat bleek dat mijn meisje precies wist wat er thuis gaande was, maar ook omdat ze dit moment had uitgekozen om het te zeggen. Niet als we ‘s ochtends samen naar haar school fietsten of als ik haar ‘s avonds in bad deed. Niet als we met zijn tweetjes een taart bakten. Nee, nu, met allemaal relatief onbekende mensen om ons heen, die daarmee getuige werden van wat er zich allemaal bij haar thuis afspeelde. Ik dacht: dit is een noodkreet.

Ik herpakte me, knuffelde haar en zei: ‘Niet altijd meis.’ ‘Nee, niet altijd’, antwoordde ze, ‘maar wel vaak.’ ‘Ja’, moest ik toegeven. ‘Wel vaak.’

Ik liet me sussen

Ik hield het niet meer aan die tafel en zei tegen haar dat ik heel even naar de toilet ging. Daar stroomden de tranen over mijn wangen. Het was het moment waarop ik besloot dat het genoeg was geweest. Tot die tijd had ik de beslissing om te scheiden moeilijk durven nemen. Ik wist dat ik zelf niet gelukkig meer was in mijn huwelijk en dat de spanningen me uitholden, maar toch lukte het me niet om voor drie anderen, hun vader, mijn oudste en mijn jongste kind, deze beslissing te nemen. Wat een verantwoordelijkheid om zo in hun leven in te grijpen. Ergens hield ik me voor dat mijn kinderen nog baat hadden bij een gezin met vader en moeder in hetzelfde huis. En ik liet me sussen met de gedachte dat ze de ruzies ‘s avonds niet zouden merken.

Maar nu was het duidelijk. Deze situatie was voor niemand goed meer. Er moest iets gebeuren. Sindsdien heb ik nog geen seconde spijt gehad van de beslissing om te scheiden. Er is rust gekomen en in tegenstelling tot toen we nog getrouwd waren, kunnen mijn ex en ik nu samen goed en prettig overleggen en de kinderen opvoeden.

Dít zijn de meest voorkomende redenen voor ruzie binnen het gezin

Kinderen voelen alles

Bovendien heeft mijn dochter me geleerd wat ik van binnen al voelde, maar steeds wegdrukte. Kinderen weten en voelen precies wat er gaande is. Je kunt ze niet afschermen voor een slechte sfeer of voor spanningen. Ze zullen het altijd weten, op een bewust, dan wel onbewust niveau.

Nog steeds kan ik een brok in mijn keel krijgen als ik terugdenk aan dat ene moment aan de tafel van de naschoolse opvang. Maar ik ben ook trots op de kracht van mijn dochter om op dat moment aan de bel te trekken. Ze had helemaal gelijk. Het was genoeg geweest.”

Ruzie met je partner? Zeg deze dingen niet waar de kinderen bij zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.