Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 11 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Ron: ‘Ik vind het prima dat ik mijn kinderen na de scheiding maar één weekend per maand zie’

Veel ouders vinden het moeilijk als ze na een scheiding hun kinderen minder gaan zien. Welke bezoekregeling er ook afgesproken wordt, het blijft voor veel ouders moeilijk om hun kinderen te moeten missen. Ron niet, hij ziet zijn kinderen na de scheiding maar een weekend per maand. “Ik heb mijn vrijheid terug en ik vind het heerlijk”.

“Ik was 32 jaar toen ik Ramona leerde kennen. Een mooie meid van begin twintig. Ik was direct dol op haar. We waren in die periode echte feestbeesten en gingen samen met onze vrienden ieder festival en iedere kroeg af.

Onverwacht zwanger

Toen Ramona na drie jaar relatie onverwacht zwanger raakte, was ik enorm van slag. Ik had namelijk vanaf de eerste dag van onze relatie gezegd, dat ik nooit vader wilde worden. Dat ze ondanks dat ze de anticonceptiepil gebruikte toch zwanger was geworden, was voor mij moeilijk te accepteren. Ook omdat Ramona direct zei dat ze geen abortus wilde. Of ik leuk vond of niet, ik werd vader.

Een tweeling

Toen we bij de eerste echo zagen dat het een tweeling zou worden, kreeg ik het heel benauwd. Dat ik vader zou worden van twee kinderen vond ik wel heel erg heftig. Ook al zag ik het nog steeds niet zitten, ik heb Ramona altijd gesteund en alles voor haar gedaan wat ik kon. Ik nam er zelfs nog een extra baan bij, zodat zij minder kon gaan werken. Ik zag namelijk dat ze het erg zwaar had.

Vader van twee kinderen

Toen Joost en Mark ter wereld kwamen, moest ik wel even een traantje wegpinken. Ik, de man die nooit kinderen wilde, was gewoon vader geworden. De eerste weken moest ik erg wennen aan het gehuil en het dag en nacht verzorgen van onze twee jongens. Ik vond het lastig dat ik niet meer kon gaan en staan waar ik wilde. Voor de geboorte van de kinderen lag ik als ik een vrije dag had soms om 14.00 uur nog in bed. Dat zat er nu niet meer in.

Slechte relatie

Ramona en ik zaten steeds minder op een lijn, vooral wat de opvoeding van de jongens betrof. Ik merkte dat ze erg streng voor zichzelf en voor de jongens was. Ik vond dat ze best wat losser mocht zijn, maar rust en regelmaat stond bovenaan haar lijstje. Na een paar jaar kwam onze relatie in een crisis en Ramona zei steeds vaker dat ze bij me weg wilde.

Uit elkaar

Toen de jongens acht jaar waren zijn Ramona en ik uiteindelijk uit elkaar gegaan. Achteraf gezien vind ik het knap dat we het zo lang hebben volgehouden. De laatste jaren hadden we alleen maar discussies over de opvoeding en vaak ruzie. Toen we uit elkaar gingen zorgde ik ervoor dat Ramona en de jongens in ons huis konden blijven wonen en ik ging tijdelijk in een tweekamerappartement van een vriend van mij wonen.

Bezoekregeling

Samen met een mediator hebben Ramona en ik om de tafel gezeten om over een bezoekregeling te spreken. Ramona wilde dat de kinderen om de twee of drie weken een weekend bij mij kwamen. Ik dacht eerder aan een weekend in de maand. Zíj wilde immers bij mij weg. Ik vond het lekker om mijn vrijheid terug te hebben en te kunnen feesten en reizen. Iets wat ik al lange tijd niet had kunnen doen. Ramona was het in eerste instantie niet eens met dat ene weekend per maand, maar toen ik de alimentatie verhoogde ging ze toch akkoord.

Kritiek van buitenstaanders

Als ik tegen anderen zeg dat ik mijn kinderen niet mis, dan krijg ik veel kritiek. Eigenlijk snap ik dat wel, maar ik heb er nooit om gevraagd om vader te worden. Sterker nog: ik wilde nooit vader worden. Ik hou van mijn jongens en tijdens het weekend dat ze bij mij zijn doen we leuke dingen en ben ik er echt voor ze. Toch vind ik het na al die tijd nog zwaar om vader te zijn. Ik ben iemand die zijn vrijheid nodig heeft en moeilijk een vaderrol kan vervullen. Ondanks dat, hoop ik dat mijn jongens voelen dat ik van ze hou en mijn best doe.”

Rita was slachtoffer van huiselijk geweld: ‘Ik was zwanger en belandde met hoofdletsel in het ziekenhuis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.