Redactie
Redactie Ouders 11 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Vaderdag vieren als je geen vader (meer) hebt

Mokken met ‘World’s greatest dad’ erop en boeken en films waarin de vader de grote sterke held is. Of de vraag welke grappen jouw vader altijd maakt of welke wijsheden je van hem hebt meegekregen. En de vraag: ‘Wat doe jij met Vaderdag?’ Het zijn argeloos kleine dingen, die toch pijn kunnen doen als je geen vader (meer) hebt.

Het kan een hele verdrietige reden hebben, bijvoorbeeld als de vader is overleden of geen contact wenst te hebben met de kinderen. Maar het kan ook een hele bewuste keuze zijn waarbij jij als zoon of dochter er bewust voor kiest geen contact meer te hebben met je vader. Er bestaat in ieder geval niet zoiets als een foute reden, het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft en bij hoe jij deze dag wilt vieren.

Als je toch stil wilt staan bij deze zondag, kun je dit op verschillende manieren doen:

Moederdag 2.0

Zet je moeder in het zonnetje. Plan bijvoorbeeld een weekendje weg samen. Of leg haar extra in de watten met een leuk cadeautje en leuke activiteiten die jullie samen kunnen doen. Zie het als een extra kans om nog een keer Moederdag te vieren en aan haar duidelijk te maken dat je haar ontzettend waardeert.

Andere vaderfiguren eren

Vaderfiguren zijn er gelukkig in verschillende vormen en maten. Het kan degene zijn bij wie je altijd terecht kan, die je goed advies geeft, heeft leren fietsen of die je door een fase heen geholpen heeft. Het kan je moeder zijn, die je op zondag dus extra in het zonnetje kunt zetten. Maar het kan ook een broer, oom, neef, buurman, goede vriend of zelfs leraar zijn. Ga voor jezelf na wie dit in jouw leven is. Misschien is het wel een vrouw, of zijn er meerdere vaderfiguren in je leven? Hoe dan ook kun je degene uitnodigen om samen iets leuks te doen. Je kunt hem of haar ook alleen even bellen om bij te kletsen. Voor die ander voelt het vast speciaal dat je even aan hem of haar dacht.

De mooie herinneringen ophalen

Ga ervoor zitten met alle oude foto’s en video’s van vroeger die je nog hebt van je pa. Het kan in eerste instantie juist heel verdrietig lijken om er weer naar te kijken. Maar dit kan er ook juist voor zorgen dat je je verdriet toelaat. Want ook die emoties mogen er gewoon zijn. Wees er voor jezelf en gun jezelf die kwetsbaarheid en gevoelens, zo kun je het verwerken en voor jezelf een plekje geven.

LEES OOK: Jongen schrijft ballonpost aan overleden vader

Kook zijn lievelingskostje

Kook je vaders’ lievelingsgerecht. Wie weet is er wel een bepaald gerecht waar jullie allebei echt van konden genieten? Maak dat dan. Eet het daarna gezellig met je eigen gezin of je broers en zussen op. Al mag je deze maaltijd natuurlijk ook helemaal zelf opeten als je dat wilt.

Besteed je zondag aan zijn favoriete hobby

Hield je vader erg van klussen, hardlopen, boeken lezen of koken? Of zijn er andere activiteiten die jullie altijd samen deden? Besteed daar dan op Vaderdag aandacht aan. Zie het als een manier om een hobby op te pakken waar hij erg dol op was. Door bezig te zijn met andere dingen, maar die nog steeds met je vader te maken hebben, kun je het verdriet loslaten maar toch vol voldoening bezig zijn.

Spreek af met broers en zussen

Of je neven en nichten of goede vrienden. Zo kunnen jullie herinneringen ophalen aan je vader of – als er geen contact is met je vader – er juist voor elkaar zijn door jullie (familie)band te vieren. Uiteindelijk is je directe familie – zoals gezinsleden – of je gekozen familie met je beste vrienden, goed gezelschap om op dat moment te hebben. Het zijn de mensen die je door en door kennen en (wellicht) je vader ook goed hebben gekend. Ze begrijpen waarom Vaderdag voor jou moeilijk kan zijn.

Bezoek je vader

Als je vader is overleden, kun je eventueel zijn graf bezoeken of de plek bezoeken waar zijn as is uitgestrooid. Neem een mooi bos bloemen mee of – als dat mag – een drankje en wat glaasjes en proost op zijn Vaderdag. Wat je er doet is uiteindelijk aan jou: het maakt niet uit of je nu even stil blijft zitten met je gedachten of tegen je vader gaat praten. Het kan erg fijn zijn om juist op Vaderdag op deze manier bij hem te zijn en het verlies te verwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.