redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Vaderdag

Ik had nog nooit over vaderdag nagedacht. Althans niet meer sinds ik op de lagere school een vis had gefiguurzaagd. Verder vierden wij vroeger thuis geen vaderdag. Maar toen had ik ineens kinderen en moest ik iets met die dag. Simpel zou je zeggen, maar dat viel op een rare manier wat tegen.

Ik had dan wel geen herinneringen aan hoe een vaderdag ging, de kinderen hadden dat wel. Zij wilden vaderdag vieren zoals ze dat altijd al deden. Je weet wel, gewoon zoals mama dat doet. En toen kreeg ik het een beetje benauwd.

Mijn talent voor faalangst ontmoet dan een eigenaardig soort competitiedrang. Iets wat ik tot dan niet kende van mijzelf. De ex van mijn man heeft namelijk verstand van goede smaak, ze maakt bijzondere dingen, richt haar huis leuk in en draagt mooie kleren. En dan voel ik me daar soms een stijve tante naast, niet zo hip, wel heel degelijk, niet zo spontaan, wel heel georganiseerd. Stel dat mijn man ineens denkt: nou ja, noem je dit een vaderdag? Die ex van mij, die wist nog eens een feestje te organiseren.

Tja, ik weet wel dat het niet echt ergens op slaat, maar ik ken meer stiefmoeders die op de raarste momenten onzeker worden over de raarste dingen. Omdat de ex goed moppen kan vertellen, of een superbaan heeft of lekkere appeltaart bakt, goed vlekken kan verwijderen of lekker kan dansen. Zeg het maar.

Een ander ding is dat ik de kinderen niet wil teleurstellen. Ik wil niet heel bruut breken met de tradities zoals ze die kennen. Meer een vloeiend voortborduren op. Want een democratie installeer je niet met een hamerslag, maar een nieuw gezin ook niet. Tradities moeten groeien en ik vind niets stommer dan van die opgelegde geforceerde nieuwe dingen. Heel hard roepen dat dit de manier is waarop jullie het doen. Ik ben meer van de trial and error.

In dit vaderdag-geval ben ik uit mijn hoofd afgedaald en heb ik de kinderen gevraagd hoe ze het wilden vieren. En dan pikken ze vanzelf de leukste dingen uit het rijtje van hoe ze het gewend waren. En dan blijkt ook nog eens dat ze het heel lollig vinden als we daar samen iets nieuws aan toevoegen. Bijvoorbeeld het scheetkussen op zijn versierde stoel leggen. Kleine stapjes graag, dan gaat het goed.

Reageer op artikel:
Vaderdag
Sluiten