redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Vaginale afscheiding

antwoord

Wanneer je in de puberteit raakt, gaat de vagina veranderen. Naast de groei van schaamhaar zullen de schaamlippen ook groter worden. De vagina gaat meer afscheiding maken en de talgkliertjes gaan meer talg produceren.

De toename van talg en afscheiding in en rondom de vagina kan eruitzien als witte schilfertjes; zolang het geen jeukklachten geeft is dit helemaal normaal, het is gewoon opgedroogd vaginavocht. Om te zorgen dat deze normale afscheiding niet gaat jeuken is het belangrijk om de vagina goed schoon te houden. Dit betekent dat je je vagina elke dag moet wassen met water. Zorg er wel voor dat je jezelf ook niet té schoon houdt, vaker dan één keer per dag wassen is in principe niet nodig en het gebruik van speciale vaginale douches of zeep wordt afgeraden.

Zoals ik eerder schreef zullen de schaamlippen ook in grootte toenemen. Deze groei gaat in de meeste gevallen niet symmetrisch. Het zal dus goed kunnen dat de linker schaamlip op dit moment wat groter is en daarom wat eerder klachten en irritatie kan geven.

Mocht je toch jeuk blijven houden of neemt de witte afscheiding toe, dan zou er sprake kunnen zijn van een vaginale schimmelinfectie. Dit is iets wat bij veel meisjes en vrouwen voorkomt en hiervoor hoef je je absoluut niet te schamen. De kans is groot dat jouw moeder hier ook wel eens last van heeft gehad dus probeer het toch met haar te bespreken. 

De huisarts is ook iemand bij wie je kunt aankloppen, deze vraag is heel normaal en horen we vaker. De huisarts heeft ook beroepsgeheim, dus wat je ook wil bespreken: het blijft tussen jullie twee!

Reageer op artikel:
Vaginale afscheiding
Sluiten