Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom tieners elke maandag moe op school verschijnen

Op maandagochtend vrolijk fluitend en vol energie naar school? Voor tieners geldt dit sowieso niet, blijkt uit Zweeds onderzoek. En dat is niet zonder reden: tieners beginnen hun maandag namelijk met een jetlag, concluderen de onderzoekers. Mét de nodige gevolgen…

Het onderzoek, dat werd gehouden aan de Örebro Universiteit in Zweden, volgde ongeveer 2700 middelbare scholieren in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar.

Chagrijnig en moe

Hoe zit dat dan met die jetlag? Uit de studie blijkt dat tieners in het weekend langer slapen (dat wisten wij ook al). Maar doordat ze later naar bed gaan en weer later wakker worden, komen ze op maandag met een gewijzigde slaapcyclus – een jetlag dus – op school. “En dat zorgt ervoor de ze chagrijnig en moe aan hun week beginnen”, vertelt hoofdonderzoeker Serena Bauducco.

Niet genoeg slaap

Sommige tieners hebben totaal geen last van de jetlag, legt Bauducco uit. Maar voor andere kinderen geldt dit niet. Voor deze groep kan het wel drie tot vier dagen duren voordat ze weer aan hun dagelijkse routine gewend zijn. En dan is de week bijna om en begint het weer van voor af aan. Twintig procent van de kinderen die meededen aan het onderzoek kreeg niet genoeg slaap gedurende de week.

Gevolgen

En dát heeft nog meer gevolgen, kwam uit de studie naar voren. Te weinig slaap verdrievoudigt de kans dat een tiener überhaupt niet komt opdagen op school. Daarnaast zorgen de slaapproblemen ervoor dat kinderen gestresst zijn en zich meer zorgen maken over school.

Hoe krijgen kinderen wél genoeg slaap?

Aan de hand van de resultaten bedachten Bauducco en haar mede-onderzoekers een programma waardoor kinderen wél een routine met genoeg slaap konderen creëren. Het programma bestond onder andere uit: geen mobiel meenemen naar bed en geen berichtjes meer versturen na tien uur 's avonds. Maar het draaide ook om het belang van plannen: hoe maak je genoeg ruimte voor je huiswerk, maar óók voor vrije tijd én slaap?

Minder stress, meer slaap

En wat bleek? Kinderen die eerder te weinig sliepen, verbeterden hun slaaproutines met het programma. “Ze waren minder gestresst en sliepen beter”, vertelt Bauducco.

Later naar school?

Er zijn al scholen in Zweden die hun leerlingen later laten beginnen, om mee te gaan in het ritme van tieners. Sommige onderzoekers denken dat dat ervoor zorgt dat kinderen betere resultaten halen op school. Ook Bauducco staat daar positief tegenover. “Ik denk dat het de moeite waard is om uit te proberen.”

Bron: ScienceDaily

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.