Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vakantie 4 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Op vakantie met een groot gezin: zo houd je het leuk voor iedereen

Is de zomervakantie al geboekt of ben je nog druk aan het zoeken naar de perfecte bestemming? Zeker als je een groot gezin hebt met kinderen in verschillende leeftijden kan het lastig zijn om een geschikte vakantie te vinden.

Geen zorgen, wij geven tips waar je op moet letten bij het zoeken van een vakantie met een groot gezin. Zo is zowel de oudste als de jongste tevreden.

Groot leeftijdsverschil

Als er een aardig groot leeftijdsverschil zit tussen jouw oudste en jongste kind, maar iedereen nog wel mee gaat (of moet) met de gezinsvakantie, dan is een vakantie uitzoeken waar iedereen mee tevreden is best een uitdaging. Een kind van 6 vindt hele andere dingen leuk en belangrijk dan iemand van 16.

Het ligt er natuurlijk ook nog aan of jouw kinderen zich goed met elkaar kunnen vermaken of dat iedereen andere interesses en hobby’s heeft. Als dat laatste het geval is, dan is het goed om daar rekening mee te houden als dat lukt. Als ouders wil je natuurlijk dat alle kinderen het even leuk krijgen.

Voorbereiden vakantie met groot gezin

Ben jij nog op zoek naar een vakantiebestemming? Met deze tips zorg je ervoor dat iedereen tevreden is met jullie uiteindelijke keuze:

1. Houd een brainstormsessie

Kom met het hele gezin even bij elkaar en laat iedereen zijn of haar interesses en voorkeuren voor een vakantie delen of opschrijven. Dit wil niet zeggen dat jullie met alles rekening kunnen houden, maar zo weet je wel hoe iedereen ervoor staat en kunnen jullie tot een compromis komen.

2. Bestemming kiezen

Aan de hand van iedereen zijn voorkeuren, kunnen jullie nadenken over een vakantiebestemming. Als de één van actie en avontuur houdt, maar een ander juist van relaxen en het zwembad, zoek dan iets waar beide is. Er zijn een hoop mooie plekken in Europa waar je zowel actief kan zijn, denk aan watersporten of bergbeklimmen, kan relaxen aan het strand of cultuur kan snuiven. Voorbeelden zijn: Barcelona, Mallorca, eilanden in Griekenland of Algarve in Portugal.

3. Accommodatie kiezen

Als jullie het land en/of de plaats weten waar jullie heen gaan, dan kunnen jullie op zoek naar een geschikte accommodatie. Ons advies is om een huisje of appartement op een vakantiepark te kiezen, waar er activiteiten voor alle leeftijden zijn. Er zijn genoeg parken met een recreatieteam voor de jongsten, maar ook leuke dingen voor ouderen, denk aan een voetbalveld, tennisbaan of pooltafels.

4. Eén taak

Laat elk kind van tevoren alvast één ding uitkiezen wat hij of zij het allerliefste wil doen en zorg dat dat tijdens jullie vakantie ook gebeurt. Uiteraard wel rekening houdend met jullie budget en of het reëel is, maar zo zorgen jullie ervoor dat alle kinderen sowieso een moment hebben om naar uit te kijken en er voor iedereen een keer echte aandacht is.

Tips voor op vakantie

Nu kun je er in de voorbereidingen alles aan hebben gedaan om het zo leuk mogelijk voor iedereen te maken, de vakantie zelf moet natuurlijk ook nog goed gaan. Hier zijn wat tips voor tijdens de vakantie:

1. Activiteiten voor iedereen

Zorg met het plannen van activiteiten dat je ook kijkt naar dingen die voor iedereen leuk zijn. Ga je bijvoorbeeld naar een cultureel stadje, maar houdt één kind daar niet van? Zorg dan dat je die dag ook even aandacht besteedt aan wat leuks voor hem of haar, zoals een ijsje of iets anders lekkers eten. Of beloof dat jullie aan het einde van de dag nog even samen gaan zwemmen.

2. Verdeel de groep

Je hoeft heus niet de hele vakantie alles samen te doen. Als een paar kinderen het leuk vinden om erop uit te gaan en een paar niet, laat dan één van jullie met de kinderen mee gaan en de ander met de rest op het vakantiepark blijven. Je hebt ook gewoon niet altijd zin in zeurende kinderen, toch?

3. Plan niet alles vol

Het is natuurlijk altijd goed om activiteiten te plannen, maar houd ook wat vrije tijd tussendoor over. Op die momenten kan elk kind even doen waar hij zin in heeft en even ontspannen op zijn eigen manier. Het is en blijft ook vakantie natuurlijk.

4. Blijf flexibel

Hoe goed je sommige dingen ook wil plannen, juist als je met een groot gezin bent en je voor iedereen wat leuks wil doen, is het ook goed om flexibel te blijven en soms mee te gaan in de flow van de dag. Had je bedacht dat jullie als gezin ergens heen gingen, maar heeft de oudste daar absoluut geen zin in? Je hoeft dan niet altijd de strijd aan te gaan, maar laat hem dan maar een keer thuis en maak goede afspraken.

Verveelt je kind zich tijdens de vakantie? Dit is hoe andere ouders ermee omgaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.