Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vakantie 8 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Gaat jouw kind voor het eerst zonder jullie op vakantie? 7 tips om hiermee om te gaan

De tijd is aangebroken: jullie kind gaat niet meer met jullie mee op vakantie, maar met een groepje vrienden of een goede vriend(in). Hoewel je wist dat je puber niet voor de rest van zijn leven met jullie vakantie wil vieren, kan zo’n eerste vakantie toch best lastig zijn. Voor jullie als ouders dan met name.

Daarom geven wij tips hoe jij hier als ouder mee om kan gaan, zonder je de hele week zorgen te maken.

Vakanties met gezin

De gezellige vakanties met het gezin zijn mooie herinneringen die jullie altijd zullen koesteren. Het is natuurlijk ook heel fijn om als gezin samen te zijn, leuke dingen te doen, mooie plekken te zien en echt tijd voor elkaar te hebben. Op een gegeven moment krijgt jouw kind de leeftijd dat hij of zij ook eens zonder ouders op vakantie wil gaan, met een vriendengroepje of met één goede vriend(in).

Misschien wil jouw kind helemaal niet meer mee met jullie gezinsvakantie, misschien is het een extra vakantie en gaat je puber nog wel gewoon met jullie mee of misschien overlapt de vakantie enigszins en gaat hij of zij korter met jullie mee. Hoe dan ook, je zult je kind toch echt even moeten missen en het vertrouwen hebben dat je hem of haar goed genoeg hebt opgevoed om voor zichzelf te zorgen.

Tips voor ouders

Dat kan best lastig zijn, zeker als het de eerste keer is. Maar het is ook zonde om je de hele tijd zorgen te maken, terwijl het (waarschijnlijk) gewoon helemaal goed gaat. Wij geven tips hoe je met de situatie om kan gaan:

1. De voorbereiding

Zorg dat je van tevoren met je kind de belangrijkste zaken voor de vakantie hebt besproken en/of geregeld: een paspoort of ID, een reisverzekering, medicijnen (wanneer nodig), geld, reisinformatie, telefoonnummers van lokale nooddiensten en gegevens van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Zorg er daarnaast voor dat jullie als ouders de adresgegevens hebben van het vakantieverblijf van je kind, van zijn reismaatje(s) en eventueel van de ouders van degenen met wie hij of zij op vakantie is. Je zult het waarschijnlijk helemaal niet nodig hebben, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

2. Overleg hoe jullie contact houden

De meeste pubers zitten er echt niet op te wachten om elk uur hun bezorgde ouders op de hoogte te houden van hun avonturen. Verwacht dat dus ook niet. Wat je wel kan doen, is afspreken dat hij of zij bijvoorbeeld elke dag of om de dag even wat van zich laat horen, dat kan door middel van een belletje, een foto of een korte samenvatting van de dag(en).

Op die manier ben je een beetje op de hoogte, weet je dat het goed gaat en kan je ook nog meegenieten van hun uitstapjes.

3. Heb vertrouwen

Misschien wel het belangrijkste: laat zien dat je vertrouwen hebt in je kind. Als jij laat merken dat je bezorgd bent of niet weet of dit een verantwoorde keuze is, dan geef je het signaal dat je je kind niet vertrouwt en hij of zij niet zelfstandig genoeg is. Dit is niet fijn voor je kind.

Je puber heeft nu de leeftijd dat je hem of haar langzaam moet gaan loslaten. Probeer je zorgen aan de kant te zetten en gun hem of haar deze ervaring. Zie het als een voorproefje op de toekomst, wanneer je kind echt uit huis gaat. Nu komt hij of zij tenminste nog terug!

4. Geniet van de rust

Ook al maak je je zorgen, probeer toch ook echt te genieten van het feit dat je even niet voor je puber hoeft te zorgen. Even een weekje geen vuile was, chagrijnige gezichten en eigenwijze opmerkingen. Als het jullie enige kind is, geniet dan van de tijd die je samen met je partner hebt, dat is ook weleens fijn, toch? En heb je wel meer kinderen, geniet dan van het feit dat je even alle aandacht op hen kan vestigen.

5. Benader het positief

Als er zo’n moment komt dat je je even zorgen maakt of je mist je kind, benoem dan juist even expres de positieve aspecten van de vakantie. Je kind krijgt meer zelfvertrouwen, doet mooie ervaringen op, leert voor zichzelf te zorgen en ontdekt meer van de wereld. Dit neemt hij of zij allemaal mee in de toekomst, wat voor jullie als ouders ook nog eens goed kan uitpakken.

6. Houd niet onnodig in de gaten

Hoewel het fijn is dat we tegenwoordig zoveel kunnen zien op onze telefoon, denk aan de locatie, laatst gezien en blauwe vinkjes op WhatsApp, kan dit er ook juist voor zorgen dat je je er een beetje stalkerig door gaat gedragen. Vragen als: ‘Hij is al sinds gisteravond niet online geweest, zou er iets aan de hand zijn?’, ‘Mijn appje krijgt maar één vinkje, gaat het wel goed?’ of ‘Ik zie dat ze nu daar is, is dat niet heel ver weg?’ kunnen je juist heel onrustig maken.

Ook al zit je puber thuis misschien heel veel op zijn telefoon, hij is nu op vakantie en samen met vrienden. Het is logisch dat hij niet elk uur online is of niet direct reageert op jouw appje. Je maakt jezelf alleen maar onnodig ongerust door dit allemaal zo in de gaten te houden. En dat is niet goed voor je eigen nachtrust, dus leg die telefoon ook gewoon even aan de kant.

7. Kijk uit naar de terugkomst

En wees eerlijk: hoelang is een weekje (of korter of langer) nou in tegenstelling tot een heel leven? Voor je het weet is de vakantie weer voorbij en zie je je kind weer terug. Denk daar maar aan als je het even moeilijk hebt.

En als het moment daar is dat je puber weer thuiskomt, geniet dan van alle verhalen en ervaringen die hij of zij heeft opgedaan. En dan weet je dat je je zorgen om niks hebt gemaakt. Of wel, maar is het ook goedgekomen en is het maar beter dat je niet alles wist toen je thuiszat.

De top 10 vakantiebestemmingen waar jongeren (16+) graag hun zomer doorbrengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.