Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Lezen 6 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Van spannend tot mysterieus: 7x de leukste boeken voor tieners

Leest jouw tiener graag? Of wil je het lezen juist stimuleren? Dan kunnen wij je helpen. Bekijk onderstaande boekentips om aan je tiener te geven.

Want boeken zijn er in alle soorten en maten, waardoor er zeker eentje voor jouw kind tussen zit.

Boeken voor tieners

Misschien denk je nu: mijn kind houdt helemaal niet van lezen, hier doe ik hem of haar absoluut geen plezier mee. Ik kan me voorstellen dat je dat denkt, maar toch kan het geen kwaad om hier eens in te duiken. Want er zijn zoveel mooie boeken voor tieners om te lezen, er zit heus wel eentje bij die je kind wel kan waarderen.

Sowieso is het goed om je kind te blijven stimuleren om te lezen. Jongeren lezen steeds minder, bleek al eerder uit onderzoek, maar dat is juist zo jammer. Lezen is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling. Zo blijken jongeren die regelmatig lezen een groter sociaal inzicht en empathisch vermogen te hebben en betere schoolprestaties te leveren.

Beste boeken voor tieners om te lezen

Ben je overtuigd? Neem dan een kijkje in ons lijstje van beste boeken voor tieners om te lezen.

1. Laatste Vlog

Een boek over vloggen kan geen miskoop zijn voor een tiener, toch? En zeker niet als het is geschreven door Carry Slee. In het boek Laatste Vlog gaat Noud, nadat de hele klas hem uitmaakt voor lafaard, samen met Roos vloggen om te laten zien dat hij geen lafaard is. In een laatste vlog komen allerlei enge praktijken naar voren die de wereld gaan veranderen.

2. Toxic

Het boek Toxic van Mel Wallis de Vries is voor de tieners die van spanning houden. In Toxic verdwijnt Charlie de dag voor haar zeventiende verjaardag. Niemand kan vertellen waar ze is, er wordt dan ook een grootschalig onderzoek opgezet. Maar wat blijkt: niet alle getuigenverklaringen kloppen. Ondertussen heeft Charlie nog maar een aantal uur om weg te komen.

3. Boy 7

Ook het boek Boy 7 van Mirjam Mous is een echte thriller, en dus alleen voor degenen die van spanning houden. De hoofdpersoon komt bij in een grasveld, maar kan zich niet meer herinneren hoe dat is gebeurd, hij weet zelfs zijn eigen naam niet meer. Net wanneer hij de politie wil bellen, ontdekt hij een voicemail, van zichzelf. Hij gaat op onderzoek uit en komt steeds meer achter de waarheid.

4. The Hunger Games

Voor dit boek moet je tiener wel een beetje Engels kunnen, maar als dat geen probleem is, dan is The Hunger Games van Suzanne Collins een echte aanrader. Twaalf jongens en meisjes moeten verschijnen in een live-evenement: the hunger games. En daar geldt maar één regel: doden of gedood worden.

5. Hoe overleef ik mezelf?

De Hoe overleef ik-boeken van Francine Oomen gaan al ver terug, maar elke tiener en puber moet een keer zo’n boek hebben gelezen. In Hoe overleef ik mezelf staat de puberteit centraal: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk en wat moet je doen als je ouders het niet eens zijn met jouw keuzes? Rosa bedenkt een oplossing voor deze vragen, maar is dit de beste oplossing?

6. De Grijze Jager

De boekenreeks van De Grijze Jager wordt al jarenlang verslonden door tienerjongens. In het eerste deel, De ruïnes van Gorlan, staat Will centraal. Hij wordt toegewezen aan de mysterieuze Grijze Jager Halt. Eigenlijk droomt Will ervan om ridder te worden, maar eenmaal samen op geheime missie merkt hij dat De Grijze Jager toch niet zulke slechte wapens heeft.

7. Wij Leugenaars

Als laatste is het boek Wij Leugenaars van E. Lockhart ook eentje om in je winkelmandje te stoppen. Op vijftienjarige leeftijd krijgt Cadence op haar families eiland een mysterieus ongeluk. Na twee jaar is ze nog steeds niet de oude, ook herinnert ze zich niks van het ongeluk. Helaas wil niemand haar vertellen wat er die zomer is gebeurd. Totdat haar herinneringen langzaam weer terugkomen.

‘Mijn zoon (7) heeft een hekel aan boeken, hoe kan ik het lezen toch stimuleren?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.