Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 23 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Met deze 7 tips voelt je dochter zich veiliger in het donker: ‘Sleutels tussen haar vingers en capuchon op’

Veel jonge vrouwen voelen zich niet altijd veilig als ze alleen over straat moeten in het donker. Toch is het onvermijdelijk dat je dochter soms alleen over straat moet. Ze komt bijvoorbeeld van een late training of komt na het eten nog thuis van een vriendin.

‘s Avonds en ‘s nachts voelen jonge vrouwen zich aanzienlijk onveiliger dan jonge mannen. Zeven op de tien (71 procent) loopt liever niet alleen over straat in het donker. Dit percentage ligt bij mannen veel lager, namelijk op 27 procent, volgens een peiling van 3Vraagt.

Veiliger in het donker

Je kunt je dochter natuurlijk ophalen, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn. Ze zal een keer alleen over straat gaan in het donker. Je kunt je dochter daarom maar beter voorbereiden, zodat ze zich veiliger voelt als ze in het donker alleen over straat moet.

Tips om dochter veiliger te laten voelen in het donker

Hier zijn zeven tips die je dochter kunnen helpen zich veiliger te voelen wanneer ze ‘s avonds alleen op pad is.

1. Locatie delen

Maak gebruik van de technologie en vraag of je dochter of ze haar locatie wil delen met een vertrouwd persoon terwijl ze onderweg is. Apps zoals WhatsApp kunnen hiervoor worden gebruikt. Op deze manier kan iemand anders haar pad volgen en snel hulp bieden als dat nodig is.

2. Bewoonde omgeving

Adviseer je dochter om verlichte, drukke straten en paden te kiezen, zelfs als dit betekent dat ze iets verder moet omlopen of fietsen. Vermijd afgelegen of slecht verlichte gebieden, vooral ‘s avonds laat.

3. Capuchon op

Als het mogelijk is, moedig haar dan aan om een jas of hoodie met een capuchon te dragen. Dit kan helpen om haar haar en gezicht gedeeltelijk te verbergen, waardoor het minder opvalt dat ze een meisje is.

4. Iemand bellen

Als je dochter alleen onderweg is, laat haar dan weten dat ze altijd iemand kan bellen tijdens haar wandeling of fietstocht. Dit kan een vriend, familielid of iemand ander zijn. Het idee dat ze iemand aan de lijn heeft, kan haar een gevoel van veiligheid geven.

5. Houd sleutels tussen de vingers

Leer je dochter om haar sleutels tussen haar vingers te houden terwijl ze loopt, als een soort wapen. Op deze manier kan ze snel reageren als ze zich bedreigd voelt en kan ze zichzelf verdedigen als dat nodig is.

6. Gebruik oordopjes niet

Het kan verleidelijk zijn om naar muziek te luisteren of een podcast te beluisteren tijdens het wandelen of fietsen, maar moedig je dochter aan om geen oordopjes te gebruiken. Zo kan je dochter alert blijven en de omgeving in de gaten houden.

7. Let op omgeving

Leer haar om altijd alert te zijn op haar omgeving. Moedig haar aan om regelmatig om zich heen te kijken en verdachte situaties te vermijden. Het is belangrijk om intuïtie serieus te nemen en bij twijfel een veilige plek op te zoeken. Altijd wegrennen of harder fietsen als ze het niet vertrouwd.

Zo zorg je voor een goede balans tussen de veiligheid en vrijheid van je kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.