Julia van Buuren
Julia van Buuren Mentale gezondheid 20 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

9x waarom verlegen kinderen meer zijn dan alleen stil

Kijkt jouw kind altijd de kat uit de boom? Grote kans dat hij of zij een verlegen karakter heeft. En dat is helemaal niet erg. Verlegen kinderen bezitten namelijk heel veel positieve eigenschappen.

Als baby’s rond de 8 maanden oud zijn, worden ze eenkennig en leren ze het verschil tussen bekenden en vreemden. Dit wordt vaak gezien als vroege verlegenheid. Tussen de 1 en 4 jaar beseffen kinderen dat ze door anderen beoordeeld kunnen worden en verlegenheid ligt dan op de loer. En ook op de basisschool zijn er genoeg kinderen die verlegen zijn.

Verlegen zijn is niet erg

Verlegen kinderen vinden het moeilijk om sociaal contact aan te gaan en moeten vaak wennen in een nieuwe omgeving. Ze willen in veel gevallen wel sociaal contact, maar vinden het tegelijkertijd erg spannend om de eerste stap te zetten. De verlegenheid uit zich vaak door middel van een terughoudende glimlach, wegkijken en blozen, laat onderzoek van het Research Institute of Child Development and Education zien. Op deze manier toont het kind dat hij of zij waarde hecht aan wat anderen vinden.

Als ouder kun je je kind natuurlijk helpen om uit zijn of haar schulp te kruipen. Maar het is ook goed om te weten dat verlegen zijn helemaal niet erg is, want deze kinderen bezitten genoeg positieve eigenschappen. Uiteraard is ieder kind anders en dat geld natuurlijk ook voor verlegen kinderen. De volgende eigenschappen gelden dus niet automatisch voor alle verlegen kinderen, maar er is een kans dat je kind de volgende eigenschappen bezit.

1. Empathisch en zorgzaam

Verlegen kinderen zijn zich vaak erg bewust van hun omgeving en voelen een ruimte goed aan. Hierdoor kunnen ze zich over het algemeen goed inleven in anderen. Ze zijn veelal gevoelig en hebben een zorgzaam karakter, dit zorgt ervoor dat ze veel aan anderen denken.

2. Betrouwbaar

Verlegen kinderen doen wat ze zeggen en zijn eerlijk. Tegelijkertijd kunnen zij dingen goed voor zichzelf houden en is je geheim veilig bij hen. Ze zijn dus erg betrouwbaar.

3. Observerend

Verlegen kinderen zeggen misschien niet veel, maar zien alles. Ze observeren iedere ruimte die ze binnenstappen en geen detail blijft ongezien. Ze zijn goed op de hoogte van wat er speelt en denken veel na over hun eigen gedrag, maar ook over dat van anderen. Hierdoor leren ze van alles op basis van wat zij horen of zien.

4. Bedachtzaam

Verlegen kinderen denken goed na voordat ze iets zeggen of ondernemen. Hierdoor maken ze vaak weloverwogen beslissingen. Ze zitten veel in hun hoofd en zijn perfecte luisteraars, want dat doen ze veel liever dan praten.

5. Loyaal

Ondanks dat ze het moeilijk vinden om sociaal contact aan te gaan, hechten verlegen kinderen veel waarde aan de sociale connecties die ze hebben. Ze zijn loyaal en willen de goede band graag behouden.

6. Zelfstandig

Verlegen kinderen hebben niet altijd anderen om zich heen nodig en kunnen vaak goed alleen zijn. Dit zorgt ervoor dat ze erg zelfstandig zijn.

7. Verantwoordelijk en ethisch

Ook zijn verlegen kinderen vaak serieus ingesteld. Wanneer er iets van ze verwacht wordt, nemen ze hun verantwoordelijkheid en zorgen ze dat de taak volbracht wordt. Daarbij vinden ze rechtvaardigheid en hun eigen normen en waarden belangrijk.

8. Bescheiden

Verlegen kinderen zetten zichzelf niet graag op de voorgrond. Ook al blinken ze ergens in uit, ze zullen niet naast hun schoenen lopen en blijven bescheiden. Bovendien laten ze anderen altijd in hun waarde.

9. Kalmerend

De rust die verlegen kinderen uitstralen kan kalmerend werken op anderen. Zeker in een drukke en stressvolle omgeving is dit van grote waarde.

Verlegen? Zo help je je kind met vriendjes maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.