Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Vingerverf kan gevaarlijk zijn

Gaat jouw kind graag tekeer met vingerverf? Pas op! Deze verf is niet zo onschuldig als het lijkt. Uit onderzoek blijkt dat sommige soorten vingerverf zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kind.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt ouders voor gevaarlijke soorten vingerverven. Ze heeft naar aanleiding van onderzoek een lijst gepubliceerd met soorten vingerverf die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen.

Resultaten

Een onderzoek van het NVWA leverde opvallende resultaten op. Van de 29 verschillende vingerverfproducten voldoet bijna de helft níet aan de veiligheidseisen. Vijf producten voldoen niet aan de chemische eisen: deze soorten vingerverf bevatten hoge concentraties stoffen waardoor kinderen sneller gevoelig worden voor een allergie. Daarnaast ontbreekt bij elf vingerverven belangrijke informatie die waarschuwt voor conserveermiddelen, waar kinderen met een allergie gevoelig voor kunnen zijn. 

Merken

Ook de meest bekende merken vingerverf blijken schadelijk te kunnen zijn voor de gezondheid. De vingerverf van Nijntje bijvoorbeeld is gevaarlijk kinderen. Het bevat de kankerverwekkende stof NDELA. Ook de vingerverf van HEMA en Woezel & Pip voldoen niet aan de veiligheidseisen. Op het etiket van HEMA-vingerverf worden de conserveermiddelen die erin zitten niet vermeld. Op de Woezel & Pip-vingerverf zijn ze vergeten te vermelden dat ouders toezicht moeten houden bij het vingerverven. Dit is belangrijk omdat het gevaarlijk is voor kinderen om vingerverf in hun mond te krijgen. 

Overzichtslijst

Als je twijfelt of je vingerverf in huis hebt die gevaarlijk is, kijk dan op de website van NVWA. De organisatie publiceerde een overzicht van hun onderzoek en haalt veertien soorten vingerverf uit de schappen. Op deze lijst staat vermeld welke vingerverf gevaarlijk is en welke verf wel gebruikt kan worden. De NVWA roept ouders op om eerst naar deze lijst te kijken, voordat ze vingerverf kopen.

 

Bron: NWA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.