Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Problemen met vriendin

antwoord

Op deze leeftijd kunnen er allerlei processen aan de gang zijn in de klas en tussen kinderen. Vriendschappen worden gesloten en heroverwogen. Zeker meisjes kunnen het elkaar onbedoeld knap lastig maken. Allemaal normale, leerzame dingen voor meiden van deze leeftijd. Straks op de middelbare school gaat dat allemaal nog veel meer spelen en dan is het fijn als je geleerd hebt je hoofd boven water te houden en ermee om te gaan. Wat jouw dochter al heel goed kan en weet is dat het goed is om over dit soort vriendinnenperikelen te praten. Een belangrijke, mooie vaardigheid! Helaas is nog niet elke 10- jarige zover en heb je niet in de hand hoe een beste vriendin daarop reageert. 
Als ouder zijn er zeker dingen die je kunt doen, maar vooral ook die je beter niet kunt doen!

  • Zorg dat je er bent voor je dochter als ze erover wil praten. Steun haar in het feit dat het vervelend en jammer is. Verwoord voor haar wat het met haar doet en hoe het voelt (als dat haar zelf niet lukt).
  • Let erop dat je het niet te beladen maakt! Leg haar ook uit dat deze periodes erbij horen in een vriendschap. Dat kan zo weer anders zijn en soms gaan vriendschappen helaas over. Misschien heb je een voorbeeld van jezelf dat je haar kunt vertellen.  
  • Meng je verder niet in de oplossing. Meiden van deze leeftijd moeten en kunnen leren hier zelf een weg in te vinden. Jouw taak kan natuurlijk wel zijn om haar te helpen en samen ideeën te bedenken hoe ze ermee kan omgaan. Zowel met die vriendin als daarbuiten (hoe kan ze zorgen dat het weer leuk is op school, ook al is het contact met deze vriendin minder).
  • Je kunt eens bij de leerkracht informeren wat die ervan ziet en merkt in de klas. Dit kan jou wellicht geruststellen als je hoort dat ze het in de klas prima redt, of de leerkracht kan het onderwerp in de groep of met de meiden eens op een directe of indirecte manier bespreekbaar maken.  
  • Verder is het aan je dochter zelf en heeft inmenging van jou als ouder geen zin. Probeer samen te bedenken wat zijzelf zou kunnen doen. Denk ook aan ideeën als een dagboek bijhouden als ze zich rot voelt, vragen of ze ook mee mag spelen met haar vriendin en het andere meisje, misschien een brief sturen of thuis bij haar langs gaan. Help om ideeën uit te kiezen die jou handig lijken met dit specifieke meisje om teleurstelling te voorkomen. 
  • Als laatste: maak het niet jouw verantwoordelijkheid. Hoe moeilijk het ook is om als ouder je kind ongelukkig te zien in een vriendschap. Het gebeurt en dat is een leerproces. Moeilijk, maar leerzaam. Dat wij ons daar als ouder veel zorgen om maken maakt het hele probleem meestal eerder zwaarder dan lichter voor een kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.