Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Alleen oversteken

antwoord

Ik kan me voorstellen dat het spannend is om je kinderen alleen zo’n grote en drukke weg over te laten steken. Om goed te kunnen oversteken moet een kind leren timen en de tijd berekenen die nodig is om over te steken. Daarvoor moet je goed kunnen anticiperen. Uit laboratoriumonderzoeken blijkt dat kinderen van 8 jaar goed in staat zijn om het moment van oversteken (zonder stoplicht) goed in te schatten en daarnaar te handelen. In het echte verkeer is dat natuurlijk moeilijker en blijken kinderen tussen de 10 en 12 jaar dit helemaal goed te kunnen. 

In principe zouden kinderen van 8 jaar een straat met verkeerslichten goed moeten kunnen oversteken. Al is niet elk kind hetzelfde en al heeft niet elk kind evenveel ervaring in het verkeer. Reden te meer om naast de training van de NSO-leidsters, zelf als ouder voor een heel goede voorbereiding te zorgen. 

 • Begin van jongs af aan met oefenen in oversteken en opletten in het verkeer. Je kunt daar eigenlijk al mee beginnen vanaf dat kinderen in een buggy of achter op de fiets zitten. Zo leren ze spelenderwijs de regels in het verkeer. Je hand uitsteken, verwoorden hoe oversteken gaat en waar je op moet letten. En vooral: stop op straat zelf voor elk stoplicht! Ook al komt er niks aan…. Het begint allemaal met het goede voorbeeld geven. 
 • Sta heel bewust bij elke weg (stoplicht of niet) stil met kinderen en laat ze zelf nadenken en meedoen met het oversteken. ‘Wat moeten we eerst doen? Komt er een auto aan? Wat doen we als het stoplicht het niet doet of knippert?’ Van heel veel herhalen en vooral heel veel zelf laten nadenken en doen, leren ze het ’t beste.

Je kunt kinderen dit leren in een paar stappen:

 1. hand in hand en alles voordoen en 'ondertitelen'
 2. hand in hand en kind zelf laten vertellen wat er moet gebeuren en waar je moet kijken enzovoort
 3. zonder hand en als het oversteekpunt eraan komt helpen herinneren aan het stoppen en de handelingen daarna: ‘We stoppen bij de weg. En wat moet je dan doen om veilig over te steken?’
 4. Afspreken dat je minder gaat zeggen en dat je kind het zelf mag doen. Help dan verkapt herinneren: ‘Eens kijken hoe goed jij weet wat er bij veilig oversteken hoort. Laat maar eens zien!’
 5. De laatste stap kun je bewust oefenen: ‘Ik zeg niks en loop een stuk achter je. Zo kan ik zien of het je al helemaal lukt alleen naar de NSO te lopen. ’

Andere tips:

 • Maak van jongs af aan heel duidelijke afspraken rond oversteken en hou je eraan. Bijvoorbeeld: altijd een hand, stoppen bij elke weg, naast mama blijven lopen. 
  Leg ook uit waarom afspraken en handelingen er zijn. Dan krijg je minder weerstand en leren kinderen begrijpen wat de gevaren in het verkeer zijn. 
 • Beloon je kinderen elke keer als ze (uit zichzelf) goed nadenken over het oversteken en de handelingen goed doen. Benadruk wat ze goed doen en waarom dat belangrijk is. ‘Je denkt heel goed na hoe je veilig kunt oversteken, zo kom je helemaal goed aan de overkant. Super!’ Of ‘Je kijkt ook bij groen heel goed of alle auto’s echt wel gestopt zijn. Zo weet je zeker dat je veilig aan de overkant komt.’ 
 • Spreek ook met je kind door wat te doen als het stoplicht het een keer niet doet!
 • Als je er zelf zorgen over hebt, informeer dan nog eens goed bij de nieuwe NSO hoe de training precies gaat, wat de afspraken zijn met de kinderen en hoe vaak de kinderen het oefenen voordat ze alleen gaan. Als je dit precies weet, kun je voordat de overstap plaatsvindt zelf ook nog oefenen met het oversteken op deze weg. 
 • Ze zullen neem ik aan ook in een groepje van school naar de NSO toelopen. Je kunt met andere ouders en kinderen afspreken dat ze altijd samen lopen en elkaar helpen met goed oversteken.
 • Als laatste een kleine tip: breng jouw zorgen en twijfels niet over op de kinderen. Ze heel goed bewust maken van de gevaren en het belang van goed opletten met oversteken is heel goed, maar ze angst inboezemen natuurlijk niet. Leer het ze goed en spreek het vertrouwen uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.