Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Voedselallergie en coeliakie

Bij voedselallergie maakt het immuunsysteem in het lichaam antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Een allergische reactie treedt meestal op binnen een paar uur na het eten van het verboden voedsel.

Symptomen

Kinderen krijgen jeuk in de mond, ogen of neus, een opgezette tong en galbulten, soms in combinatie met braken of acute diarree. In ernstige gevallen krijgen kinderen het benauwd (astma) en heel incidenteel raken zij in een shocktoestand.

Meest voorkomende voedingsmiddelen die een allergische reactie oproepen:

  • Koemelk (producten)
  • Kippenei
  • Pinda’s en noten
  • Appels, kersen en andere vruchten waar een pit in zit.

Hoe komt het?

Het aantal kinderen met een voedselallergie is de laatste tien jaar verdubbeld. Artsen vermoeden dat een zeer schone leefomgeving en het eten van steeds meer verse en exotische voedingsmiddelen bijdragen aan het ontstaan van voedselallergie.

Wat doe je eraan?

  • Bloed- of huidtesten kunnen een indicatie geven. Deze moeten altijd worden gedaan in combinatie met een provocatietest: blootstelling aan ‘verdachte’ stof in het ziekenhuis.
  • Een dieet volgen, afgestemd op de allergiepatiënt. Nadeel hiervan is dat de darmen moeilijker aan bepaalde stoffen wennen en niet optimaal rijpen. Ook ligt een tekort aan noodzakelijke vitaminen en bouwstoffen op de loer.
  • Voor acute gevallen zijn er anti-allergiemedicijnen.

Coeliakie

Coeliakie is een onverdraagzaamheid voor gluten, een eiwitdeeltje van tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zitten ook in medicijnen, knutselmateriaal en in veel vruchtendrankjes. Naar schatting hebben zo’n 15.000 kinderen coeliakie. Overgevoeligheid voor gluten blijft het hele leven bestaan.

Symptomen

Diarree, verstopping, groeistoornissen, humeurigheid en vermoeidheid.

De gevolgen

Niet behandelde coeliakie vergroot de kans op onder andere verminderde vruchtbaarheid, miskramen, botontkalking, neurologische en psychische problemen.

Wat doe je eraan?

  • De huisarts kan met een bloedtest uitsluitsel geven
  • Volg een glutenvrij dieet

Voedselovergevoeligheid

Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid is het immuunsysteem niet betrokken. Wie overgevoelig is voor een bepaalde stof kan die wel eten, maar niet te vaak. Kinderen die overgevoelig zijn vertonen een minder heftige reactie dan bij een allergie, maar het eten van ‘verboden voedsel’ heeft wel degelijk invloed op hen. Ze worden dan lusteloos of juist erg actief.

Websites:

Centrum voor kinderallergologie UMC
Patiëntenorganisatie Nederlands Anafylaxis Netwerk
Stichting Voedselallergie
Coeliakievereniging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Voedselallergie en coeliakie
Sluiten