Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 23 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

De voor- en nadelen van het concept ‘eten wat de pot schaft’

Je kunt je ongetwijfeld zelf nog wel herinneren dat je ouders maar wat vaak tegen je zeiden dat je gewoon moest eten wat de pot schaft. Je hebt er zelf waarschijnlijk ook een handje van bij je kinderen, maar is dat nog wel van nu? De meningen daarover zijn verdeeld.

Moet jouw kind echt altijd eten wat jij eet?

De voordelen van kinderen hetzelfde laten eten

Het heeft natuurlijk behoorlijk wat voordelen om je kind mee te laten eten met wat jij (en je partner) eten.

1. Je kind leert van alles eten

Zeker als jullie gevarieerd en volgens de Schijf van Vijf eten, is het erg verstandig je kind hiervan te laten mee eten. Je kind proeft hierdoor allerlei nieuwe smaken en texturen wat goed is voor zijn of haar eigen eetgedrag. De kans is groot dat je kind hierdoor een veel makkelijkere eter wordt.

2. Het scheelt veel gedoe met koken

Voor iedereen een andere maaltijd koken kan behoorlijk vervelend zijn voor de kok des huizes. Het bespaart je dan ook enorm veel tijd als je kids gewoon eten wat de pot schaft.

3. Je kind niet te veel verwennen

Als je kind altijd maar zijn zin krijgt met eten, is de kans aanwezig dat je kind daardoor te verwend wordt. Zeker als je echt alleen maar klaarmaakt wat je kindje lekker vindt. Je kind zal een veel minder breed smaakpalet creëren en zijn zin net zo hard doordrammen totdat er iets op tafel staat wat hij lekker vindt.

De nadelen van kinderen hetzelfde laten eten

Niet iedereen is een voorstander van kinderen mee laten eten met zijn of haar ouders. Dat heeft de volgende redenen.

1. Veel smaken en texturen lust hij/zij nog niet

Je kan eindeloos proberen je kind te laten wennen aan nieuwe smaken en texturen, er zijn genoeg kinderen waarbij dat gewoonweg niet werkt. Moeilijke eters bijvoorbeeld. Ga je dan elke avond de discussie aan of probeer je het eten zodanig aan te passen dat het er wél in gaat?

2. Kinderen eten nu eenmaal anders

Het is toch niet zo gek dat een kindje van 3 jaar oud een heel andere smaak heeft dan jij? Wat dat betreft is het dus ook niet zo gek om je kind wat anders te eten te geven. Zo kan ook jij lekker blijven eten waar je zin in hebt.

Samen eten met het hele gezin: ‘s ochtends of beter ‘s avonds?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.