Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Vrije Tijd 20 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

De keuken in met de kids: bakken voor de Sint!

De goedheiligman is weer in het land. De Sint-zenuwen beginnen te kriebelen bij de kinderen. Ze kunnen niet wachten tot het ein-de-lijk zover is. Hoe ga je ze tot die tijd vermaken? Duik dit weekend de keuken in om samen iets lekkers te bakken voor Sinterklaas.

Om in de stemming te komen: voor Sinterklaas bakken

Om alvast in de feeststemming te komen…

Sinterklaascake met pepernoten en chocolade

Ons leuke zusje Culy.nl heeft het begrepen. Dit is namelijk de perfecte combinatie van twee guilty pleasures: pepernoten én chocolade. Er is bovendien niets lekkerder dan de geur van een versgebakken cake in huis…

Ingrediënten

  • 250 gram kruidnoten
  • 135 gram chocoladeletterchocolade
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram roomboter + extra om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 160 graden. Smelt 200 gram boter in een pan. Meng de gesmolten boter met 200 gram suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren en het gram zelfrijzend bakmeel toe. Roer nogmaals totdat er een glad beslag ontstaat.

Snijd de chocoladeletter in kleine stukjes en meng met de pepernoten door het beslag. Stort het cakebeslag in een ingevette bakvorm en plaats in het midden van de oven. Bak de cake in 60 minuten gaar.

Zelfgemaakte taaitaai-poppen

Pepernoten bakken is inmiddels een bekend trucje. En stiekem snoepen van het deeg ook… Bak voor de verandering eens deze lekkere taaitaai-poppen van Culy!

Ingrediënten

  • 80 ml water
  • 130 gram honing
  • 170 + 20 gram bruine basterdsuiker
  • 230 gram bloem
  • 200 gram rogge- of volkorenbloem
  • 1 mespuntje zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

Breng het water met de honing en de 170 gram bruine suiker aan de kook en meng beide bloemsoorten met het zout. Mix tot een plakkerig deeg en laat dit afgedekt een nacht rusten op kamertemperatuur.

Verwarm je oven voor op 210 graden en vijzel het anijszaad tot een poeder. Meng een scheutje water met de resterende basterdsuiker, het anijspoeder en bakpoeder. Kneed het mengsel door het deeg dat een nacht heeft gerust en rol uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik.

Steek vormpjes uit met een poppetjessteker of met behulp van een zelf getekende mal en een mes. Verdeel het de vormpjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in twaalf minuten goudbruin en gaar.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.