Redactie
Redactie Opvoeden 20 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat als je puber geld steelt en erover liegt? Zo ga je ermee om

In de puberteit komt zowel liegen als stelen regelmatig voor. Vaak geven ze het niet toe, maar voel je het als ouders aan. Het lastige is dat als je je puber eenmaal betrapt op leugens, je de neiging kunt hebben ineens alles te wantrouwen en dat is niet altijd terecht en kan juist averechts werken. Maar hoe ga je er dan wel om als je puber geld steelt en erover liegt? Wij geven tips.

Als het gaat om meerdere incidenten en verschillende dingen is het zaak om dit echt aan te pakken. Probeer eerst op een rustige manier te bereiken dat je kind het wil toegeven, dat is de eerste stap en dan heb je een ingang om met hem of haar te praten.

Tips voor een gesprek over stelen

Deze tips zijn goed om in je achterhoofd te houden tijdens zo’n gesprek.

  • Plan het gesprek op een rustig moment als de gemoederen niet al opgelopen zijn.
  • Probeer duidelijk maar rustig het gesprek in te gaan. Stelen en liegen accepteren jullie niet, dus daarover gaat gepraat worden. Dat mag duidelijk zijn, maar laat verder een vijandige, wantrouwende en boze houding los. Dat gaat averechts werken. Laat merken dat jullie het niet tolereren, maar weten dat jullie kind zoiets niet voor zijn lol doet en dat jullie samen willen kijken naar de reden, de gevolgen (sancties) en hoe het te voorkomen in de toekomst.
  • Door met een rustige, open houding het gesprek in te gaan zonder al te verwijtend over te komen heb je meer kans op medewerking en eerlijkheid/openheid van je kind. Bedenk dat het niet zal meevallen als je dit soort dingen hebt gedaan om dat aan je ouders toe te geven.
  • Kijk eerst of je redenen kunt vinden voor het gedrag voordat je het gaat hebben over sancties en afspraken.
  • Probeer samen op tafel te krijgen wat erachter het stelen zit: Aftasten van grenzen? Geld tekort? Stoer doen/meedoen met vrienden? De kick? Zit iets anders dwars?
  • Probeer dat ook voor het liegen – dat is namelijk breder dan het stelen alleen. Is het uit angst voor de confrontatie? Zitten jullie te veel op zijn nek? Vindt hij dat hij te weinig mag/kan? Of kan hij juist niet omgaan met de vrijheid die hij krijgt? Is het uit macht of uit verzet?
  • Spreek jullie gevoel uit. Wat doet het met jullie en waar zijn jullie bang voor. Maar ook jullie vermoedens. Begin met ik, dan hou je het bij jezelf. ‘Ik heb het gevoel dat misschien mee kan spelen dat je…’

Goede sfeer

Hopelijk levert een gesprek op deze manier een sfeer op waarin je kind merkt dat jullie er niet alleen op uit zijn om te straffen, maar ook bereid zijn met hem naar de oorzaken te kijken en oplossingen te bedenken. Ook moet hij voelen dat herstellen van vertrouwen mogelijk is, al zal hij begrijpen en mag hij ook weten dat het even duurt voordat dat zover is.

Afspraken maken

Werkt hij mee in het gesprek? Dan kun je samen naar een aanpak kijken en overleggen over de gevolgen van bijvoorbeeld het stelen. Wat spreken jullie af, hem strak houden? Duidelijke afspraken? Geld terug betalen en vertellen wat hij gedaan heeft plus excuses aanbieden? Welke sanctie staat in relatie tot wat hij gedaan heeft? Wat helpt hem om het niet meer te doen? Wat willen jullie als ouder?

Hulp zoeken

Is zo’n samenwerking niet mogelijk, dan zul je zelf de touwtjes in handen moeten nemen en de sancties, afspraken en gevolgen moeten vaststellen. Als er geen communicatie meer mogelijk is, je je kind niet meer kunt bereiken en het blijft doorgaan, dan kun je hulp zoeken. Er kan dan gekeken worden naar jullie specifieke situatie en mogelijkheden, al dan niet samen met je kind. Je kunt hiervoor terecht bij de Jeugdhulpverlening of een zelfstandige pedagoog of psycholoog.

Lees ook:

Liegt jouw kind tegen je? Dit is waarom kinderen liegen per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.