Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Vrije Tijd 15 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de voordelen van creatief bezig zijn voor je kind

Creativiteit is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind, dat zal je vast niet verbazen. In hun eerste levensjaren is de fantasie een groot onderdeel van hun belevingswereld en als ze geluk hebben, houden ze dit nog jaren in stand. Het is dan ook goed om het creatief bezig zijn te blijven stimuleren.

Creativiteit

Het is altijd een dubbel gevoel om detekeningen van je kind weg te gooien. Maar je kunt nu eenmaal niet altijd alles bewaren. Maar niet getreurd, het hele proces van creatief bezig zijn, zorgt al voor veel voordelen bij je kind. Er zijn zoveel vaardigheden die een kind verder ontwikkelt door te tekenen, verven of kleien.

1. Ontwikkeling van de fijne motoriek

Of je kind nu een stift, pen, potlood, kwast of krijtje vasthoudt: het zorgt er allemaal voor dat de ontwikkeling van zijn fijne motoriek gestimuleerd wordt. Door het vasthouden van deze voorwerpen, werkt je kind aan de grip en motoriek van zijn handen en vingers. Het stimuleren van kleine handbewegingen is immers ook nuttig voor andere dagelijkse vaardigheden zoals schrijven, eten en aankleden.

2. Creatief denken

Tijdens het creatief bezig zijn, gaat je kind door zoveel denkprocessen heen. Dit gebeurt bewust en onbewust. Welke kleuren worden er gekozen, waar zet je wat neer en wat doe je als iets anders uitpakt? Je kind leert creatief na te denken, dingen te ontdekken en dingen vanuit andere perspectieven te bekijken.

3. Problemen oplossen

Problemen oplossen en creativiteit gaan hand in hand. Dit geeft je kind namelijk de kans om te onderzoeken, ondervinden, te evalueren en conclusies te trekken. De problemen kunnen ogenschijnlijk klein zijn: een driehoek knippen uit een cirkel bijvoorbeeld of het mengen van kleuren om een nieuwe kleur te creëren. Door dit te doen bouw je stiekem onbewust aan vaardigheden die later ook van pas komen.

LEES OOK: Muziekles is ontzettend belangrijk voor een kind en wel hierom

4. Emotionele intelligentie

Dingen creëren en creatief bezig zijn kan ervoor zorgen dat we sneller in contact komen met onze emoties. Het kan een goede afleiding zijn om ons op te beuren. Maar het kan ook net het middel zijn om alle boosheid even eruit te gooien. Jongere kinderen kunnen hum emoties de vrije loop laten door te (vinger)verven. Voor oudere kinderen kan het juist weer nuttig zijn om echt bewust iets te tekenen wat weergeeft hoe zij zich voelen.

5. Cultureel bewustzijn

Kunst is universeel. Je kunt een schilderwerk of tekening natuurlijk mooi of niet mooi vinden, maar over het algemeen kan iedereen kunst zelf vrij interpreteren. Je kunt er je eigen dingen inzien. Iedere cultuur kent zijn eigen kunstwerken, kunstvormen of kunstenaars die centraal zijn. En dat hoeft niet alleen te gaan om schilderwerk; denk bijvoorbeeld ook aan dans, theater, muziek en film.

6. Taalvaardigheden

Stel vragen terwijl je kind aan het tekenen is aan de keukentafel. Stel open vragen over wat hij of zij aan het maken is. Doordat het open vragen zijn en die dus verder gaan dan een ‘ja’ of ‘nee’ antwoord, zorg je ervoor dat je kind meer vertelt over zijn gedachten en hoe hij communiceert.

7. Ruimtelijk inzicht

Zo zien je kinderen de wereld door hun eigen ogen en leren ze de dingen in de wereld verwerken. Papier knippen, kleien en alle andere creatieve taakjes die je kind uitvoert, vergroten zijn ruimtelijk inzicht. Wie weet komt dat later weel heel goed van pas op school en bij bepaalde wiskundige sommen.

8. Plezier hebben

Je kind kan dus veel baat hebben bij het creatief bezig zijn. Het stimuleert allerlei processen in het brein en wakkert de ontwikkeling aan. Maar bovenal blijft het toch vooral heel leuk vermaak voor je kind om creatief bezig te zijn. En misschien is dat nog wel het allerbelangrijkste.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Brit+co

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.