Redactie
Redactie Opvoeden 13 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Een ‘goede’ ouder: 12 elementen die bijdragen aan een positieve opvoeding

Tja, wat verstaan we onder een ‘goede ouder’? Hierover verschillen de meningen. Wel zijn er een aantal dingen die onmisbaar zijn voor een goede en positieve opvoeding.

Er zijn veel elementen die van belang zijn voor ‘goed’ ouderschap, hieronder vind je de twaalf belangrijkste op een rij.

Een goede ouder …

1. begeleidt en ondersteunt

Elke ouder wil dat zijn zoon of dochter succesvol wordt: op school, bij het bespelen van een instrument of in een sport bijvoorbeeld. Sommige ouders denken dit te bereiken door hun kind te pushen. Fout! Het is een feit dat kinderen die positief worden ondersteund veel meer bereiken.

2. stimuleert z’n kind om zelfstandig iets te doen

Heb je de neiging je kind direct te helpen bij dingen die hij lastig vindt? Wacht volgende keer wat langer. Hij zal zelf toch die moeilijke huiswerkopdracht moeten maken en moeten leren hoe hij omgaat met lastige situaties, zoals ruzie met een vriendje. Geef je kind daarom de ruimte om dingen zelf op te lossen. Help alleen met de bedoeling hem te leren hoe hij het een volgende keer zelf kan aanpakken.

3. toont zelf goed gedrag

Wil je dat je kind aardig, empatisch en goed gemanierd is, geef dan zelf het goede voorbeeld. Roddel niet in het bijzijn van je kind, zit niet vloekend achter het stuur als iemand je afsnijdt en let op je woorden. Onthoud: kinderen horen en zien alles. Dus ook je ‘slechte’ gedrag.

4. kleineert of beledigt nooit

Ook al wil je het niet; elke ouder verliest wel eens zijn geduld. We zijn nou eenmaal ook gewone mensen… Maar je kind beledigen of kleineren is een no-go. Bedenk als je boos bent of je zou willen dat er zo tegen jou wordt gepraat.

5. toont dagelijks liefde

Natuurlijk weet je kind dat je van hem houdt. Toch is het goed dit af en toe extra duidelijk te maken. Geef daarom af en toe spontaan een kus of knuffel, zeg regelmatig dat je van hem houdt of maak af en toe een klein gebaar. Stop bijvoorbeeld eens een lief briefje in zijn broodtrommel of neem iets mee uit de winkel dat hij zo lekker vindt.

6. zegt ‘sorry’

Je leert je kind ongetwijfeld om ‘sorry’ te zeggen als hij een fout maakt. Minstens zo belangrijk is het om dit ook zelf te doen als je je hebt vergist of als je eens uit je slof bent geschoten. Oftewel; geef ook hierbij het goede voorbeeld.

7. straft verkeerd gedrag

En dan bedoelen we niet dat je boos moet worden of je kind op de gang moet zetten. Je kind laten merken dat het regels heeft overschreden of iets stouts heeft gedaan, doe je door zelf kalm te blijven en te spreken wat er is misgegaan. Zo leert hij wat wel en niet wordt gerekend tot goed gedrag.

8. laat z’n kind in zijn waarde

Zit je kind het liefste thuis met een boek en begrijp je daar helemaal niets van? Een goede ouder accepteert dit en zal het kind alleen aanmoedigen om vaker met andere te spelen om te laten zien dat dit ook leuk is. Niet om hem iemand te laten zijn, die hij niet is.

9. weet met wie z’n kind omgaat

Het is belangrijk om te weten met wie je kind omgaat en wat ze zoal samen doen. Niet alleen omdat je zo je zoon of dochter zo enigszins in de gaten kunt houden, maar ook omdat je zo een beter beeld krijgt van wat je kind bezighoudt en om welke mensen hij geeft.

10. stelt normen en waarden boven succes

Natuurlijk is het fijn als je kind het goed doet op school, leuk kan sporten en later succesvol wordt. Veel belangrijker is het dat je kind zal uitgroeien tot een leuke volwassene. Goede ouders leggen daarom meer de nadruk op aardig zijn, empathie, goed gedrag en andere positieve vaardigheden. En blijkt je kind alsnog een talent op welk gebied dan ook, dan zal hij hier veel meer van kunnen genieten.

11. maakt elke dag even tijd voor zijn kind

Hoe druk het leven ook is, het is belangrijk om elke dag even tijd en dus aandacht aan je kind te besteden. Dit kan bijvoorbeeld door samen een spelletje te spelen of samen iets anders gezelligs te doen. Samen de hond uitlaten, zorgt al voor wat quality time.

12. praat en luistert

Met je kind praten is wat anders dan tégen je kind praten. Oftewel; stel je kind regelmatig vragen en luister ook écht naar de antwoorden. Wat is er gebeurd op school? Met wie speelt hij het liefst? Je zult verbaasd zijn hoeveel meer je te weten komt over wat je kind denkt en voelt als je regelmatig tijd maakt om echt met je kind te praten.

Meer lezen over opvoeden en het ouderschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

childparenting.about.com

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.