Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 2 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: kinderen minder angstig door stoere opvoeding

Stoeien, in de lucht gooien, hoog klimmen. Dat kan allemaal erg spannend zijn, ook voor ouders. Maar onderzoek door pedagogen van de UvA laat zien dat juist deze dingen je kind kunnen helpen minder angstig op te groeien.

Onderzoek UvA

Er is al weel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van zogenaamde helikopterouders. Dit zijn ouders die hun kinderen proberen te behoeden voor allerlei problemen in het leven. De conclusie hierbij is veelal dat deze kinderen later meer risico lopen op het ontwikkelen van angststoornissen.

Maar de pedagogen van de UvA hadden de vraag nu omgedraaid. Zij waren benieuwd of juist een stoere opvoeding, door de vader, het risico op angststoornissen later verkleint.

Stoere opvoeding

Al dat gooien en stoeien noemen ze uitdagend opvoedgedrag. De onderzoekers gingen ervan uit dat de vader in het gezin deze rol voornamelijk op zich nam en dat blijkt ook te kloppen. Moeders richten zich toch vaker op mentale ontwikkeling en het geven van steun en troost.

Maar het is natuurlijk niet zo dat uitdagend opvoedgedrag alleen voor vaders is weggelegd. Het onderzoek laat namelijk allereerst zien dat uitdagend opvoedgedrag, door zowel vaders als moeders, bij alle kinderen minder angstig gedrag tot gevolg heeft. Maar het ziet er wel naar uit dat het effect op de kinderen sterker is wanneer de vader dit doet.

Angst kinderen

Daarnaast laat het onderzoek zien dat vooral kinderen die van nature meer angstig zijn ingesteld meer baat hebben bij een stoere opvoeding. Het risico dat zij later angststoornissen zouden ontwikkelen, is een stuk groter dan bij minder angstig aangelegde kinderen. Daarom is er sowieso al meer belang bij. Maar het bleek dat bij hen ook dit risico het sterkst afneemt bij een stoere opvoeding.

De conclusie lijkt dan ook dat je kinderen die sneller angst vertonen, niet direct meer in bescherming hoeft te nemen. Deze kun je beter proberen meer uit te dagen tot spannende dingen.

Een angstig kind? 6 manieren om er als ouder mee om te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Universiteit van Amsterdam

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.