Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 30 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Vrienden blijven terwijl jullie kinderen niet (meer) door één deur kunnen? Dat kan

Een goede vriend(in) hebben is heerlijk, maar het voelt als de hoofdprijs als ook jullie kinderen goed met elkaar overweg kunnen. Heel erg balen dus, als de vriendschap tussen de kids verwatert (of zelfs kapotgaat). Want, wat nu? Kunnen jullie nog wel vrienden blijven?

Natuurlijk betekent dit niet meteen het einde van je eigen vriendschap, maar de issues tussen jullie kinderen kunnen wel voor wat opschudding zorgen.

Vrienden blijven als de kids niet door één deur kunnen

Als puntje bij paaltje komt, kies je natuurlijk altijd voor je eigen kind. En je vriend(in) ook. Dit kan onbewust zorgen voor strijd, maar het hoeft niet zo te gaan. Je vriendschap in stand houden nu jullie kinderen niet meer door één deur kunnen? Het kan, dankzij onderstaande tips.

1. Jullie kinderen hoeven geen vrienden te zijn – zolang ze maar normaal tegen elkaar doen

Misschien kunnen ze elkaar niet uitstaan, maar zolang ze ‘normaal’ tegen elkaar doen hoeft dit geen probleem te zijn. Stilte is ook oké, als ze elkaar maar niet in de haren vliegen als hun wegen ooit kruisen (want die kans bestaat).

2. Je kunt er het best wel over praten met je vriend(in)

In het geval van een ruzie is de kans groot dat je kind thuiskomt met een waslijst aan klachten over het kind van je vriend(in). En jep, ook bij hem/haar thuis wordt flink geklaagd. Jullie kunnen een verzoening in scène zetten en de kinderen zo begeleiden dat het misschien weer goedkomt, maar succes is uiteraard niet gegarandeerd. Als het niet werkt, helpt het om te erkennen ‘dat jullie beiden geweldige kinderen hebben, maar dat ze op dit moment gewoon niet zoveel gemeen hebben’.

3. Jullie kunnen vrienden zijn zonder jullie kinderen erbij te betrekken

We hebben allemaal verschillende typen vriendschappen, die we op verschillende manieren onderhouden. Dat jullie allebei kinderen hebben, betekent niet dat jullie kind-gerelateerde dingen moeten doen. Er vinden misschien geen familiebarbecues meer plaats in de tuin, maar jullie kunnen samen uiteten, drankjes drinken, concerten bezoeken en gaan feesten. De mogelijkheden zijn eindeloos. En geloof ons, op die manier overleeft jullie vriendschap het écht wel.

Zo blijf je vrienden met ouders die een andere opvoedstijl hebben dan jij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.