Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Vrienden

antwoord

Iedere ouder hoopt dat zijn kind leuke vrienden krijgt. Helaas begrijpen wij niet altijd de vriendenkeuze van onze kinderen en zouden we het (al dan niet) in hun eigen belang soms graag anders zien. Het lastige is dat hoe meer wij ons ertegen aan bemoeien hoe vaker het averechts werkt. 
Hoe lastig ook, het werkt dus meestal het beste als we kinderen hun eigen keuzes laten maken en hun eigen ontdekkingen laten doen, zonder te veel te oordelen en ons erin te mengen. Vriendschappen zijn een goede leerschool; zo leren kinderen bijvoorbeeld om voor zichzelf op te komen, ze leren wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Kinderen leren gaandeweg en soms met vallen en opstaan wie een echte vriend is en met welke mensen ze graag omgaan. Zo komen ze uiteindelijk aan een echt goede vriend of groep vrienden.

Er zijn een paar dingen die je als ouder kunt doen:

  • Het is de kunst om niet in te vullen, te oordelen en te proberen hem te overtuigen. Vraag naar zijn gevoelens, hoe hij er zelf overdenkt en wat hij van dingen vindt. Benadruk de verschillende kanten van bijvoorbeeld het feit dat hij altijd daarheen gaat en nooit andersom. En laat hem er verder zelf over nadenken en over beslissen. 
  • Ik weet het natuurlijk niet, maar het lijkt erop dat jullie gesprekken over deze jongen nu vooral gaan over wat er niet deugt en wat jij niet prettig vindt. Probeer eens met hem te praten over wat maakt dat ze liever daar dan bij jullie zijn. Wanneer zou het voor hen wel aantrekkelijk worden om ook eens bij jullie te zijn? In welke afspraken hierover kunnen jullie je allebei vinden? Laat hem meedenken en luister echt naar wat hij zegt!
  • Praat – als er een ingang is – eens met je kind over vriendschappen in het algemeen. Wat houdt een goede vriendschap precies voor hem in en wanneer kan je iemand vertrouwen? Vertel eventueel over eigen (slechte) ervaringen en leg uit dat vriendschappen komen en gaan en dat dit erbij hoort.
  • Het verbieden van vriendschappen werkt meestal averechts. Hoe meer jij zal verbieden hoe meer hij naar zijn vriend zal toetrekken. Geef daarom alleen advies wanneer het echt nodig is of wanneer je kind hierom vraagt.
  • Steun je kind. Blijf op de achtergrond, maar laat wel weten dat je er voor hem bent als het misgaat of als hij ergens gewoon over wil kletsen. Zo laat je zien dat je vertrouwen hebt in zijn vriendenkeuze en blijf je zicht houden op wat er gebeurt.
  • Toon begrip voor de situatie. Natuurlijk is het voor een kind spannend om ergens thuis te komen waar weinig regels zijn. Probeer ook te begrijpen dat het voor je kind blijkbaar heel erg belangrijk is om een populaire vriend te hebben. Hij voelt zich hier wellicht zelfverzekerder door. 
  • Ik zou hem niet tegenhouden om daarheen te gaan. Je zoon weet prima hoe jij over zaken denkt en hoe jullie afspraken erover zijn. Je kunt met hem bespreken wat je wel en echt niet goed vindt als hij daar is. Dat hij er meer snoept of op de computer zit, is tot daaraantoe, maar tot laat uitgaan mag bijvoorbeeld niet. Je kunt bijvoorbeeld ook afspraken maken over het aantal keer per week dat hij die kant op mag.

Hou er ook rekening mee dat vriendschappen op vroege leeftijd snel vervelen en heel veranderlijk kunnen zijn. Op den duur zal een kind best gaan inzien dat een vriend niet deugt en beter weten wat hij zelf precies wil in een vriendschap. Alleen moeten kinderen wel de kans krijgen om alles zelf te ontdekken. Uiteindelijk zullen de meeste kinderen er alleen maar sterker uitkomen. 
Mocht de vriendschap echt schadelijk zijn voor je kind, dan is het natuurlijk belangrijk dat je op tijd ingrijpt, maar daar zie ik op basis van je mail nu niet de noodzaak van in. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Vrienden
Sluiten