Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Vriendinnetje blijven slapen

antwoord

Vijftien jaar is inderdaad best jong, maar de één heeft eerder een ‘serieuze’ relatie dan de ander en de ene vijftienjarige is de andere niet. Bovendien denkt iedereen daar anders over en is het dus aan de ouders zelf om in te schatten en te bepalen wanneer hun kind eraan toe is. 
Het lastige is dat je het waarschijnlijk niet kunt tegenhouden als je kind het wil en jij nog niet. Ervoor zorgen dat je er open over praat en meegeeft hoe bijzonder een eerste keer is kan helpen. Hoe dan ook is het belangrijk op tijd goede voorlichting te geven over veilig vrijen e.d.. 

Bij het beantwoorden van jullie specifieke vraag, zijn een paar dingen van belang:

  • Het intrigeert me dat je aan de ene kant tegen hem zegt dat het goed is als hij condooms wil en dat je die wel voor hem wil kopen, terwijl je hem aan de andere kant te jong vindt om met haar op één kamer te slapen. Dus eigenlijk is de boodschap naar hem toe: je mag wel seks met haar hebben maar niet in ons huis! Ik kan me voorstellen dat dat voor je zoon een tegenstrijdig bericht is. Het lijkt me verstandig om daar duidelijk in te zijn. En voor jezelf goed te bedenken wat je liever hebt áls het gebeurt: bij jou thuis op een veilige manier of ergens anders waar je niet van weet hoe en wat.
  • Natuurlijk is het jullie goed recht om te zeggen dat zijn vriendin op dit moment alleen mag blijven slapen als ze op de kamer van zijn zusje verblijft. Het kan helpen om dat goed te onderbouwen naar hem toe en ook afspraken te maken over wat en wanneer het wel zou mogen. Dan weet hij waar hij aan toe is. 
  • Op deze leeftijd zou ik het ook heel normaal vinden als je met haar ouders overlegt hoe zij erover denken en of ze het daadwerkelijk goed vinden dat zij bij hem blijft slapen
  • Naast dit alles zou het natuurlijk ook zo kunnen zijn dat je zoon en zijn vriendinnetje het er écht samen over hebben gehad en hebben besloten om er nog mee te wachten. Kun je hem op zijn woord vertrouwen, dat is de vraag. Door hier nog eens rustig met hem over te praten (als dat lukt) kom je er wellicht achter hoe ze erin staan en kun jij ook aangeven wat jij ervan denkt.
Reageer op artikel:
Vriendinnetje blijven slapen
Sluiten