Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Schoolkind 15 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je kind niks vertelt over school

Je bent ontzettend benieuwd hoe je kind het heeft gehad op school. “Hoe was het op school vandaag?” De meeste ouders moeten het doen met een kort antwoord en in sommige gevallen helemaal geen antwoord. Herkenbaar? Waarom is dat? Waarom vertelt je kind zo weinig over school?

Zeker wanneer je kind de overgang van kinderdagverblijf of peuterspeelzaal naar de basisschool maakt, kan het even wennen zijn als ouder. Je hebt ineens geen idee wat er op zo’n dag allemaal gebeurt.

Vertellen over school

Wanneer je jouw kind vragen stelt over school, kunnen de antwoorden tegenvallen. Kinderen vertellen over het algemeen weinig over hun schooldag. Waarom is dat?

Vraagstelling

Ten eerste speelt de vraagstelling een grote rol. Gesloten vragen geven ook een gesloten antwoord. Dus de vraag: “Was het leuk op school?” gaat je weinig informatie geven als ouder. Ook kunnen sommige open vragen te algemeen of te breed zijn en geven daarin ook weer een te algemeen of vaag antwoord. De vraag: “Hoe was het op school?” is bijvoorbeeld erg breed. Je kind is dan geneigd om te zeggen: ja goed, wel prima of stom. Het zegt nog weinig. Door specifiekere vragen te stellen, zul je ook meer informatie krijgen.

Zo kun je bijvoorbeeld vragen: “Naast wie zat je vandaag in de klas?” Of: “Met wie heb je in de pauze gespeeld?” Je zult misschien verwachten dat je hierin weinig informatie zult krijgen over de dag van je kind. Echter kan het net het gesprek openen en meer informatie opleveren. Probeer dus als ouder creatief te zijn in je vraagstelling. Je zult gauw genoeg ontdekken wat voor jouw kind werkt en wat niet.

Wil je inspiratie voor vragen die wel werken? hier vind je 25 alternatieve vragen voor: “Hoe was het op school?” 

Fase

In iedere fase van de schooltijd zul je andere informatie terugkrijgen van je kind. In groep 1 en 2 vinden kinderen het vaak nog moeilijk om terug te halen wat er op een dag is gebeurd. Ook in deze eerste fase van de schooltijd zijn goede vragen stellen cruciaal. Probeer in die eerste fase zo concreet mogelijk te zijn.

Op een gegeven moment zal je kind ook in een fase komen dat ze juist weinig willen vertellen over school, omdat ze er gewoonweg geen zin in hebben. Op school beginnen ze hun eigen leefwereld te creëren, zonder ouders. Ze willen dan ook simpelweg niet dat ouders alles daarvan weten.

Schakelen

Tot slot hebben veel kinderen schakeltijd nodig. Geef ze hier even de tijd voor. School en thuis zijn twee aparte werelden voor ze geworden. Daarnaast zijn kinderen vaak moe na een lange schooldag. Meteen een verhaal doen over wat ze hebben beleefd, kan teveel zijn. Probeer dus ook een rustig moment te creëren om met je kind te praten over school. Voor sommige kinderen is dit met een kopje thee aan de keukentafel, maar andere kinderen praten gemakkelijker wanneer ze ‘s avonds in bed liggen.

In 3 stappen de juiste basisschool kiezen voor je kind: zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.