Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 23 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom woontrend Wabi Sabi ideaal is voor ouders van jonge kinderen

We hoeven het ouders van kleine kinderen natuurlijk niet uit te leggen: een net opgeruimd huis verandert in no time in een compleet rampgebied. Wanhoop niet! Er is een woontrend die ideaal is en waarbij de imperfectie juist wordt omarmd.

Af en toe kun je ze wel wat, die hartenbrekertje in je huis. Heb je net alles aan de kant, wordt er ineens weer druk gespeeld in de kamer. Spullen op een andere plek en van boven gezellig nog wat meegesleurd naar beneden. En natuurlijk is met een lepel knetterhard op tafel rammen hilarisch. Kortom: chaos!

Voor wie een perfect interieur wil hebben waar alles qua kleur, aantallen en vorm op elkaar is afgestemd – en het ook zo wil houden – zijn er twee opties. Optie 1: zie af van kinderen. Optie 2: omarm de uit Japan overgewaaide trend Wabi Sabi.

Dingen veranderen nu eenmaal

Wabi Sabi is een filosofie die je in feite overal op kunt toepassen. Je levensstijl bijvoorbeeld. De filosofie gaat ervan uit dat je verval, groei en verandering aanvaardt. Accepteer dat dingen niet altijd blijven zoals ze zijn. Letterlijk betekent Wabi Sabi dan ook ‘een versleten en vorstelijke rijkdom’. Kenmerken ervan zijn onder meer ruwheid, vervaging, veroudering en eenvoud.

Ook in je huis past de Wabi Sabi-theorie prima. Het gaat erom dat je de charme van het niet-perfecte op prijs stelt. De meubels bij deze woonstijl zijn vaak robuust omdat er veel aandacht wordt geschonken aan hergebruikte materialen. Oude of versleten meubels worden niet weggegooid, maar juist op waarde geschat met daarbij een voorliefde voor de natuur.

Handelsmerk van Wabi Sabi

Een buts of kras in je tafel? Volgens de leer van Wabi Sabi is dat juist een pronkstuk. De ene stoel nog prima in orde en de andere versleten? Een uitstekende combinatie. Een oud kastje waarvan de lade niet helemaal sluit? Een handelsmerk van Wabi Sabi.

Ook qua raamdecoratie kun je het eigenlijk niet fout doen volgens deze Japanse filosofie. Lichte gordijnen of vitrage kunnen prima gecombineerd worden met donkere meubels. Maar wie een bepaalde kamer echt donker wil maken, kan beter kiezen voor verduisterende gordijnen. Tip: denk daarbij eens aan de kinderkamer. Want over het algemeen slapen kinderen langer door als de kamer donker is.

En komen je schatteboutjes uiteindelijk toch naar beneden om verkleed als prins en prinses een kasteel te bouwen van alles wat er in de woonkamer te vinden is, haal dan diep adem en denk ‘Wabi Sabi’.

In samenwerking met Veneta.com

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.