Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Social media 13 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer is je kind klaar voor een eigen telefoon?

Wanneer de eerste kinderen in de klas van je zoon of dochter een eigen telefoon krijgen, weet je dat die ene vraag gaat komen. ”Mam, mag ik ook een eigen telefoon?” Hoe weet je of je kind klaar is voor een eigen telefoon? En welke afspraken moet je dan maken?

De een is er beduidend eerder aan toe dan een ander kind. Echter kun je er tegenwoordig niet meer om heen. Je kind zal vroeg of laat thuiskomen met die vraag om een eigen smartphone.

Verantwoordelijkheid

Hoewel er kinderen zijn die misschien eerder de vraag stellen, wordt door deskundigen de leeftijd 11 of 12 jaar genoemd. Gezien de ontwikkeling van een kind is dit het meest geschikte moment om te beginnen aan een eigen telefoon. Dit heeft veelal te maken met verantwoordelijkheid. Uiteraard is dit per kind verschillend. De een kan goed omgaan met verantwoordelijkheden rondom sport, klusjes en afspraken, terwijl een ander kind hier nog meer moeite mee heeft. Dit is een belangrijke voorspeller in het verantwoordelijk kunnen omgaan met een eigen telefoon. Hoe goed kan jouw zoon of dochter zijn of haar impulsen beheersen? Om hierachter te komen is het belangrijk om goed naar je kind te kijken. Hoe gaat hij of zij om met afspraken en verantwoordelijkheden?

Natuurlijk begint de mediaopvoeding al veel eerder. Kinderen groeien op in een wereld vol technologische ontwikkelingen die snel gaan. Hierbij worden ze al op jonge leeftijd blootgesteld aan beelden online. Wanneer kinderen een eigen telefoon krijgen, gaat dit nog sneller. Door al op jongere leeftijd met je kind mee te kijken en te introduceren in de online wereld, kun je samen positieve ervaringen op doen.

Naast de ontwikkeling is het qua timing ook fijn dat je kind vlak voor de middelbare school al goed en verantwoord om kan gaan met een eigen smartphone.

Afspraken

Wanneer je hebt besloten om voor jouw zoon of dochter een eerste smartphone aan te schaffen, is het belangrijk om afspraken te maken. Waarvoor gebruik je een telefoon? Welke apps mogen erop? Wanneer mag je jouw telefoon gebruiken en hoe lang? Het wordt aangeraden om deze afspraken samen met je kind op te schrijven, zodat het duidelijk is. Houd hierin ook ruimte voor telefoonvrije momenten binnen het gezin. Natuurlijk kun je de regels eens in de zoveel tijd samen doornemen en eventueel bijstellen.

Laat je kind ook zelf nadenken over wat het gebruik van een eigen telefoon met ze doet. Ga hiervoor af en toe het gesprek aan met je kind. Wat merken ze? Waar lopen ze tegenaan? Wat vinden ze leuk, maar ook lastig aan het hebben van een eigen smartphone?

Goed voorbeeld

Natuurlijk is het belangrijkste om een goed voorbeeld te geven als ouder. Wees jezelf bewust van je eigen telefoongebruik en wat voor invloed dit heeft op je kind en het gezin. Dit begint uiteraard al veel eerder dan dat je kind de leeftijd van 11 of 12 jaar heeft bereikt.

Gezinstherapeut Steven Pont: ‘Met je telefoon erbij maak je niet écht contact met je kind’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.