Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 6 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

WarTok: deze bizarre beelden ziet jouw kind op TikTok over de oorlog

Alles wat wij weten over de oorlog, weten wij door middel van de media. Terwijl wij volwassenen ons vaak nog richten op traditionele nieuwsmedia, zijn kinderen vooral gefocust op social media. Via bijvoorbeeld TikTok krijgen zij veel beelden over de oorlog te zien. Deze content heeft zelfs een speciale naam gekregen: WarTok.

Wie denkt dat TikTok nog voornamelijk om leuke dansjes gaat heeft het mis. Natuurlijk kun je die er ook nog steeds vinden, maar daarnaast is er veel andere content op het platform te vinden. Wat jouw kind te zien krijgt hangt af van het algoritme. Dat algoritme bepaalt, deels door het kijkgedrag van jouw kind, wat hij of zij te zien krijgt.

WarTok: de oorlog op TikTok

Blijft jouw kind “hangen” op een filmpje, dan registreert TikTok dat jouw kind dit interessant vindt en laat daarom vaker soortgelijke filmpjes zien. Zo kan het gebeuren dat je kind steeds meer oorlogsfilmpjes te zien krijgt. Dat zegt Henrike van Gelder, hoofdredacteur van Kidsweek afgelopen vrijdag bij Op1

Wat je kind precies ziet is dus lastig te zeggen omdat niet ieder kind dezelfde filmpjes in zijn feed krijgt te zien. Het advies is daarom om als ouder geregeld eens mee te kijken naar wat jouw kind ziet en daarbij duiding te geven. Leer je kind daarbij ook wat verder te kijken. “Wie is de afzender? Wordt het vaak gedeeld? Kijk eens naar de comments die eronder staan. Het is namelijk ook in heel veel gevallen niet echt”, zegt Van Gelder daarover.

Weet jij niet goed hoe over de oorlog moet praten met je kind? Eerder schreven we daarover al een artikel met goede tips van Orthopedagoog Marielle Beckers.

Dichterbij dan ooit

Het feit dat TikTokkers vanuit Oekraïne zelf content kunnen maken en direct kunnen delen brengt de oorlog voor veel kinderen dichterbij dan ooit. Filmpjes van mensen die schuilen in hun huizen, of van gebouwen volledig in puin zijn gemakkelijk te vinden via TikTok.

Maar vaak, zoals dat hoort bij TikTok, worden de filmpjes vergezeld door een gezellig deuntje. Het levert bizarre filmpjes op. Als je niet beter weet, lijkt de oorlog op TikTok haast gezellig, kopt de column van Lisa Bouyeure dan ook in de Volkskrant. “Deze generatie gebruikte ironie en memes al om de vreselijkste dingen aan te kaarten, dus waarom stoppen op het dieptepunt?”, schrijft ze.

Wij tonen je hieronder een greep uit de vervreemdende filmpjes die onder andere te zien zijn op TikTok.

Dansen in je badjas

Op het account van Lizzie vinden we een filmpje van haar, dansend in een badjas met daarbij de tekst: “Wanneer je wakker wordt om vijf uur ‘s ochtends met het geluid van explosies.”

@whereislizzyy Just when I got my life together 😍 #standwithukraine #ww3 ♬ whos that chick – &lt3

Dansende militair

Het account van Alex heeft maar liefst 4,2 miljoen volgers. Zij zien hoe deze militair in Oekraïne regelmatig een dansje doet in militaire uitrusting.

@alexhook2303 #🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦 #🇺🇦🇺🇦🇺🇦💙💛 #Топ #Рек #украинатикток #славаукраїні #Армия #ООС ♬ Smells Like Teen Spirit – Nirvana

Songfestival

Op dit filmpje zien we hoe een vrouw in haar bikini over het strand rent, en vervolgens plotseling militaire oefeningen aan het doen is in de modder. Allemaal ondersteunt door de Oekraïense inzending voor het Songfestival.

@ninok_drozdik Ми на своїй землі💪🏻 Україна єдина🇺🇦 Переможемо разом🤝 #ukrainegirl #військові #militarylife #ukrainearmy ♬ оригинальный звук – СТЕПАНЫЧ

Luchtalarm

Deze populaire Oekraïnse TikTokker laat zijn opvallende reactie zien op het (waarschijnlijk zoveelste) luchtalarm.

@mashukovskiy Верю что это все скоро закончится! 😢 Україна понад усе! 🇺🇦 #mashukovsky ♬ оригинальный звук – MASHUKOVSKY

Polkadeuntje

‘Lekker weertje’ schrijft ze bij de beelden van een in puin liggende stad, begeleid door een polkadeuntje.

@valerissshNice weather!♬ Джентльмены удачи – Из к/ф “Джентльмены удачи” – Геннадий Гладков

Hoe praat je met je kind over oorlog? Een orthopedagoog geeft tips

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.