Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 5 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Mirna (47): ‘Mijn zoon belandde in het ziekenhuis nadat hij schoonmaakmiddel gedronken had’

Schoonmaakmiddelen zijn levensgevaarlijk als je kinderen het te pakken krijgen en er bijvoorbeeld van drinken. Je waakt ervoor als je kinderen klein zijn en je zet alles netjes in een hoge kast of achter slot en grendel. Toch overkwam het de zoon van Mirna, alleen was hij al zestien toen hij per ongeluk schoonmaakmiddel gedronken had. Ze doet hier haar verhaal.

Mirna (47): “Het is al jaren geleden, maar dat belletje dat ik kreeg van zijn werkgever zal ik nooit vergeten: ‘Jordy heeft een ongeluk gehad, je moet nu naar het ziekenhuis gaan.’ In paniek vroeg ik wat er gebeurd was, maar het enige dat hij zei was dat hij bij kennis was, maar dat ik snel naar hem toe moest gaan. In alle haast heb ik wat spullen bij elkaar gepakt, mijn man gebeld en ben ik naar het ziekenhuis gereden. De weg ernaartoe kan ik me niet meer herinneren. Wel weet ik nog dat ik aan kwam in het ziekenhuis en opgevangen werd door de manager van Jordy. Hij vertelde dat hij op dat moment geopereerd werd en toen werd het even zwart voor mijn ogen.

Hij had schoonmaakmiddel gedronken

Toen ik weer bij kwam werden we naar een wachtkamer gebracht voor families, mijn man kwam even later ook aan. Daar vertelde Jordy’s manager wat er gebeurd was. Jordy werkte in de keuken van een restaurant, hij deed daar meerdere dingen, zoals helpen met de voorbereiding van het eten, schoonmaken en soms ook eten en drinken rondbrengen. Hij werkte er nog niet zo lang, maar had het erg naar zijn zin en er hing een leuke sfeer.

Die middag was hij ook aan het werk, het was druk en hij mocht helpen met gerechten serveren. Tijd voor pauze was er nog niet, dus Jordy nam tussendoor snel een paar slokken van een fles limonade die in de keuken stond. Dat bleek dus geen limo te zijn, maar schoonmaakmiddel… Zijn manager kwam net de keuken binnen toen hij het verschrikte gezicht van Jordy en de fles naast hem zag, vertelde hij. Jordy greep naar zijn keel en begon te kokhalzen, zijn manager wist dat hij niet mocht braken en probeerde hem rustig te krijgen. Hij gaf een glas water om zijn mond te spoelen en belde 112.

De ambulance was er gelukkig binnen een paar minuten en ze namen Jordy mee naar het ziekenhuis. Zijn slokdarm was enorm beschadigd en ook had bij brandwonden in zijn mond. Hij lag aan de beademing toen we bij hem mochten. Ik vond het verschrikkelijk om hem zo te zien liggen, mijn arme jongen. Nietsvermoedend wilde hij wat drinken en nu lag hij aan de beademing in het ziekenhuis. Mijn hart brak.

Hij heeft ‘geluk’ gehad

Door het snelle handelen van zijn manager en de snelle rit naar het ziekenhuis, is de schade beperkt gebleven. Zijn slokdarm is voor altijd beschadigd, maar hij kan, na een tijd sondevoeding te hebben gehad, weer zelfstandig eten en drinken in kleine beetjes. Zijn mond is gelukkig helemaal hersteld, waarschijnlijk heeft hij geluk gehad dat hij het schoonmaakmiddel gedronken heeft uit een fles en het middel niet door zijn mond ‘gespoeld’ heeft, zoals je soms doet als je uit een glas drinkt.

Jordy kan zich niets meer herinneren van het ongeluk, behalve dat hij naar de keuken ging om wat te drinken. Daarna is hij in een shock geraakt en kwam hij bij in het ziekenhuis. Zijn manager is enorm geschrokken en voelde zich heel schuldig, ondanks dat hij de fles daar niet zelf neer gezet had. Dat is een collega geweest die de fles vergeten was op te ruimen. We nemen het niemand kwalijk, het was een ongeluk. Wel mag Jordy wanneer hij wil komen eten in het restaurant én heeft hij er nog een paar jaar met veel plezier gewerkt zodra dat weer kon.

Ik heb zelf therapie gehad om dit ongeluk te verwerken, want opgebeld worden en te horen krijgen dat je kind in een ambulance wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, dat is niet niks. Ik ben nog nooit zo bang geweest als toen en ik druk mijn kinderen op het hart om schoonmaakmiddelen nooit onbewaakt achter te laten, aangezien ik inmiddels oma ben van een paar lieve kleinkinderen…”

Bunnikse moeder verdacht van vergiftigen eigen baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.