Redactie
Redactie Mentale gezondheid 30 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat doet een kindercoach?

Elke ouder ziet zijn kind het liefst gelukkig. Het kan echter voorkomen dat je kind niet lekker in zijn vel zit en last heeft van onverklaarbare buikpijn, veel piekert of heel onzeker is bijvoorbeeld. Kindercoach Annika Kuijt legt uit hoe kindercoaching een kind op zo’n moment kan helpen.

Wat is een kindercoach?

Elke kindercoach zal hier een ander antwoord op geven, want elke kindercoach heeft zijn eigen specialisatie en werkwijze. Ikzelf zie kindercoaching als een laagdrempelige, kortdurende, praktische begeleiding voor kinderen vanaf zes jaar.

Over één ding zijn alle kindercoaches het eens; zij geloven allemaal dat de antwoorden in het kind zelf zitten. Kindercoaches werken oplossingsgericht en kijken voorbij de ‘problemen’ die jouw kind heeft. Samen met de kindercoach ontdekt een kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Zo wordt er aan het zelfvertrouwen van een kind gewerkt en doet het kind zelfkennis op. Dit is iets waar een kind de rest van zijn leven wat aan heeft. Het resultaat? Een blij en gelukkig kind!

Wanneer naar een kindercoach?

De hulp van een kindercoach kan ingeschakeld worden wanneer jouw kind al een tijdje niet lekker in zijn vel zit. Je zou een kindercoach kunnen inschakelen wanneer jouw kind:

  • onzeker is
  • heel erg verlegen is
  • slecht in slaap kan komen
  • heel veel piekert en zorgen maakt over van alles en nog wat
  • moeite heeft met emoties herleiden en uiten
  • verdrietig is
  • (faal)angstig is
  • last heeft van driftbuien
  • een scheiding moet verwerken
  • gepest wordt

Dit zijn allemaal problemen die een kind behoorlijk kunnen belemmeren in z’n dagelijks leven. Herken jij jouw kind niet in de kenmerken maar zit hij toch niet lekker in zijn vel? Ook dan kan een kindercoach in veel gevallen helpen.

De werkwijze van een kindercoach

Een verschil tussen een kindercoach en een andere therapeut is dat een kindercoach een werkwijze/methode zoekt die past bij het kind en niet omgekeerd. Een kindercoach kijkt dus echt naar wat een kind nodig heeft en stemt daar zijn begeleiding op af.
Wanneer een kind gaat geloven in zijn kwaliteiten, wordt de focus verschoven van ‘probleem’ naar zelfkennis. Vaak is het ‘probleem’ dan geen probleem meer. De begeleiding duurt ongeveer drie maanden met in totaal gemiddeld zo’n zes tot acht sessies. De ene kindercoach werkt in trajecten (één vaste prijs) de ander werkt met een uurtarief. Uurtarieven variëren van 50-75 euro.

Tips voor ouders

Er zijn ook dingen die je als ouder zelf kunt doen om je kind te helpen als hij niet goed in z’n vel zit.

1. Sluit samen de dag af

Het is belangrijk voor kinderen om aan eind van de dag hun hoofd te legen. Zeker voor kinderen die de neiging hebben om te piekeren. Zo geef je je kind de tijd om z’n zorgen van die dag en voor de volgende dag te uiten, zodat hij dat in bed niet meer hoeft te doen. Dit kan je doen door voor het slapen gaan echt even met je kind te praten. Daarnaast zijn verschillende materialen op de markt om dit op een leuke manier te doen. Zo heb je bijvoorbeeld het boekje ‘Slaapklets’ en de ‘Onder Je Kussen’ kaartjes. Deze producten zijn leuk en goed maar ook duur. Je kunt ook zelf zoiets maken, eventueel samen met je kind.

2. Benoem kwaliteiten

Misschien herken je het wel bij jezelf. Iemand die zegt bijvoorbeeld dat je mooi bent, maar dat gaat zo het ene oor in en het andere oor uit, omdat je het zelf niet gelooft. Zo werkt het ook bij kinderen. Een onzeker kind krijgt niet van de ene op de andere dag zelfvertrouwen. Laat je kind daarom regelmatig kwaliteiten van zichzelf benoemen. Het spel: Schatgravers is een goede oefening hiervoor. Je kunt eventueel ook dit spel zelf namaken

3. Stel ‘super-vragen’

Wanneer een kind niet lekker in z’n vel zit, kan hij negatief blijven denken. ‘Niemand vindt mij leuk’, ‘Ik ben dom’, ‘Ik kan dat niet’ en noem zo maar op. Hier kan een kind soms moeilijk uit komen. Jij kunt je kind helpen door bepaalde vragen te stellen.

  • Is het waar wat jij denkt?
  • Weet je wel echt zeker dat het waar is?
  • Hoe voelt het van binnen wanneer je deze gedachte gelooft?
  • Hoe voel je je zonder deze gedachte?

Het prentenboek ‘Tijger Tijger is het waar?’ van Byron Katie is hierbij zeker voor jonge kinderen een aanrader.

Meer weten?

Inmiddels zijn er kindercoaches door heel Nederland te vinden. Kijken of er één bij jou in de buurt zit? Op www.Adiona.nl (beroepsorganisatie voor kindercoaches) staan een heleboel kindercoaches per provincie omschreven.

Kindercoach Annika Kuijt heeft een praktijk: Hart voor kindercoaching in Uden. Zij is gespecialiseerd in het helpen van kinderen die veel piekeren, onzeker, faalangstig, verlegen en perfectionistisch zijn.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.