Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is bigorexia en waarom hebben steeds meer jongens er last van?

Trainen, shakes en nog meer trainen. Sommige jongens zijn geobsedeerd bezig met het kweken van een groter lichaam, wat bigorexia wordt genoemd. Waar komt dit door?

Wanneer we het hebben over de invloed van social media op ons zelfbeeld, dan gaat het vaak over meisjes. Toch hebben ook jongens hiermee te maken.

Social media en tienerjongens

Zo kan sociale media ook bij tienerjongens de onzekerheid en ontevredenheid over het lichaam vergroten. Zo bleek uit een onderzoek dat het meest afgebeelde mannelijke lichaamstype op Instagram slank en gespierd is. En uit een ander onderzoek van de Universiteit Maastricht bleek dat foto’s van ‘drooggespierde’ mannen op Instagram significant meer likes krijgen dan foto’s van mannen met minder spieren.

De apps bieden voortdurend de verleiding voor tienerjongens om zichzelf te vergelijken met perfecte lichamen van vaak volwassen mannen. Daarnaast is er veel content te vinden over hoe je zo’n perfect lichaam kunt bereiken. Gebruik hashtags als #fitboy en #gymtok en je wordt overspoelt met gespierde lijven, maar ook met workouts, shakes en voedingstips.

Dat al die content invloed heeft op jongeren blijkt uit nieuw onderzoek van de American Psychological Association. Dit onderzoek wees uit dat tieners die hun gebruik van sociale media gedurende enkele weken met 50 procent verminderden, aanzienlijke verbeteringen zagen in hoe ze zich voelden over hun gewicht en hun algehele uiterlijk. Geslacht leek geen verschil te maken in de effecten.

Bigorexia

Wanneer jongens een obsessie ontwikkelen met het opbouwen van spieren en alleen maar groter en breder willen worden, zelfs als ze al gespierd zijn, heet dat bigorexia. Deze psychische stoornis is ook wel bekend als spierdysmorfie en wordt beschouwd als een subtype van het body dysmorphic disorder, BDD.

Jongens met bigorexia hebben vaak een vervormd lichaamsbeeld, waarbij ze zichzelf als kleiner of minder gespierd zien dan ze werkelijk zijn. Dit kan leiden tot overmatig sporten, veel tijd doorbrengen in de sportschool, grote hoeveelheden eiwitten of supplementen nemen en soms zelfs het gebruik van anabole steroïden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid.

Het is belangrijk om op te merken dat bigorexia ook bij meisjes kan voorkomen, hoewel het vaker wordt geassocieerd met jongens vanwege de focus op  gespierdheid.

Waarom sporten in de sportschool niet goed is voor kinderen en dit pas vanaf een bepaalde leeftijd mag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.