Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is vapen? Alles wat je als ouder wil weten

Misschien heb je er weleens van gehoord: vapen of in het Nederlands; dampen. Vapen is eigenlijk het “roken” van een e-sigaret en is behoorlijk populair onder tieners en jongeren. Maar waarom vapen jongeren eigenlijk? En wat zijn de risico’s van het gebruiken van een e-sigaret? Wij zetten het voor je op een rij.

Hoewel de gevaren van roken bij veel jongeren bekend zijn, komt roken toch nog steeds voor. In 2021 nam het aantal jongeren dat weleens een sigaret had gerookt zelfs voor het eerst in jaren toe. 78,9 procent van de jongeren tussen ze zestien en twintig jaar gaf in 2021 aan nog nooit gerookt te hebben. In 2020 was dit nog 82 procent. Bij kinderen tussen de twaalf en zestien was dit percentage in 2021 96,8 procent.

Vapen populair onder jongeren

Vapen, ofwel dampen is echter populairder onder jongeren. In 2017 gaf ruim een kwart van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar aan ooit wel eens “gedampt” te hebben. Van de jongeren tussen de zestien en achttien was dit 44 procent.

Vapen is het roken van een e-sigaret waarin een vloeistof wordt verdampt. Dit kan een vloeistof met of zonder nicotine zijn. Soms wordt onderscheid gemaakt tussen een e-sigaret en een shisha pen, maar er is geen duidelijk verschil tussen deze producten.

Jongeren kiezen dus eerder voor vapen dan voor het roken van normale sigaretten en daar hebben ze hun redenen voor.

Waarom vapen?

Voor jongeren zijn er verschillende redenen waarom ze sneller kiezen voor vapen dan voor het roken van een normale tabaksigaret:

  • Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren.
  • E-sigaretten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.
  • Aan sommige e-sigaretten is nicotinezout toegevoegd, hierdoor is de nicotine minder vies.
  • Influencers promoten e-sigaretten.

Is vapen gevaarlijk?

Dat is een lastige want daar zijn de tabaksindustrie en artsen het niet met elkaar over eens. Bij een gewone sigaret wordt tabak verbrand. De stoffen die daarbij vrijkomen veroorzaken onder andere (long)kanker en hart- en vaatziekten. Elektronische sigaretten daarentegen verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat.

Een e-sigaret heeft dus niet de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, aldus het Trimbos Instituut. Deze damp kan sporen van giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De schadelijkheid van vapen op lange termijn is nog onbekend.

Van vapen naar roken

Wat wel zorgelijk is, is dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat gebruik van een e-sigaret voor jongeren een opstap is naar het roken van tabakssigaretten. Doordat jongeren al gewend zijn aan de nicotine is de stap naar het roken van een gewone sigaret namelijk kleiner.

https://www.jmouders.nl/meer-jongeren-experimenteren-met-lachgas/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.