Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 26 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

5x bijzondere boeken om je kinderen over kleuren te leren

Nog voordat kinderen naar school gaan en leren veterstrikken, tellen en lezen, leren ze kleuren herkennen. Vooral de primaire kleuren – rood, geel en blauw – zijn favoriet, daarna volgen al snel kleuren als groen, oranje en paars. Wil jij de wereld van kleuren induiken met je kids? Ontdek dan snel deze bijzondere kinderboeken om je kinderen over kleuren te leren.

Fun fact: wist je dat een baby pas na vier weken kleuren gaat zien? Rood het eerst, daar reageren baby’s het meest op. Niet lang daarna kan je baby ook geel en daarna blauw en groen herkennen.

Kinderboeken over kleuren

De allerkleinsten hebben nog niet altijd het geduld voor een voorleesverhaal van A tot Z. Maar in tegenstelling tot (mee-)lezen en luisteren kunnen ze wel kleuren herkennen, onderscheiden en aanwijzen. Daarom zijn deze boeken om je kinderen over kleuren te leren de perfecte tussenstap. Lees snel verder en ontdek de leukste kinderboeken over kleuren.

1. Een boek – Hervé Tullet

De flaptekst van dit boek is kort maar krachtig: ‘Doe wat dit boek je vraagt en ontdek de magie van kleuren.’ Druk, blaas en schud met de bolletjes in primaire kleuren en kijk wat er gebeurt. De bolletjes veranderen van kleur en grootte, verplaatsen of verdwijnen. Dit interactieve boek, simpel getiteld als Een boek, van Hervé Tullet, kun je gerust een klassieker noemen, waarbij kindjes worden uitgedaagd om spelenderwijs hun fantasie te prikkelen.

2. Het kleurenmonster – Anna Llenas

Ook bij Het Kleurenmonster word je fantasie volop geprikkeld. Het kleurenmonster is namelijk in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een plek en vooral een kleur te geven. Een mooi prentenboek met het verhaal van een sympathiek, kleurrijk monstertje.

3. Kleuren – Ted van Lieshout

Wat is wit? En wat is zwart? Wat is licht? Wat is kleur? In het boek Kleuren legt Ted van Lieshout uit hoe wij kleuren zien, waar ze vandaan komen en hoe ze door de eeuwen heen gebruikt zijn. Dat doet hij aan de hand van spannende verhalen, gekke geschiedenislessen en een bonte verzameling aan tekeningen. Leerzaam voor jong en oud. Én een van de populairste kinderboeken over kleuren.

4. Ontdek de kleuren – Marion Deuchars

Een kinderboek over kleuren, het klinkt zo simpel. En als je kijkt naar het simpele boekje van Marion Deuchars met de minimalistische maar ó zo leuke illustraties, dan verwonder je over het feit hoe leuk simpel kan zijn. Dankzij de prachtige tekeningen maken kinderen in dit boek op de perfecte manier kennis met kleuren.

5. Kleuren – Roald Dahl

Heb je het over een kleurrijke fantasie, dan mag een boek van schrijver Roald Dahl natuurlijk niet ontbreken. Groen als de Reuzenkrokodil, blauw als de Rolmopsvogel, paars als een flitspopper van de Grote Vriendelijke Reus… Alle kleuren van de regenboog komen voorbij in dit kartonboek voor de kleinsten.

Denk je dat jouw kinderen te groot zijn om voorgelezen te worden? Lees hier waarom voorlezen altijd goed is, ook als ze ouder zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.