Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 19 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Weer naar school: 5 leuke én handige tips voor de laatste week van de vakantie

Na zes weken is het voor de meeste kinderen weer zo ver, school begint weer. En na een vakantie vol leuke dingen, laat naar bed en lekker uitslapen is dat best weer even wennen. Daarom wat tips om de vakantie leuk én fijn af te sluiten.

De zomervakantie lijkt soms eeuwig te duren, maar dan opeens, zijn we alweer zes weken verder. Balen, want stiekem kunnen we allemaal wel wennen aan die heerlijke lange zomeravonden en slome vakantieochtenden. Maar goed, er moet ook geleerd worden, tijd dus om de vakantie af te sluiten.

Tips voor de laatste week van de vakantie

Met deze tips maak je er een leuke maar ook fijne laatste week van.

1. eind-van-de-vakantie-traditie

Kies jullie eigen eind-van-de-vakantie-traditie. Dat kan een dagje weg zijn, of een lekkere bbq. Het kan ook een watergevecht zijn of een filmmarathon. Wat het ook is, kies iets dat iedereen leuk vindt. Als je dat ieder jaar doet wordt het een hou vast voor de kinderen. Iets om naar uit te kijken en iets dat symbool staat voor het einde van de vakantie.

2. Koop nieuwe schoolspullen

Om je kind er vast weer een beetje bewust van te maken dat school ook nog gewoon bestaat is het leuk om samen nieuwe spullen voor school te kopen. Dat kan een broodtrommel, etui of tas zijn bijvoorbeeld. En vergeet de nieuwe gymschoenen niet!

3. Bedtijd terug

Breng de laatste week langzaam de bedtijd terug naar de normale bedtijd. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iedere dag een kwartiertje eerder te doen dan de dag ervoor, tot je weer op de normale tijd bent. Doe hetzelfde met de tijd dat jullie ‘s ochtends opstaan. Zo is de overgang wat geleidelijker en is je kind niet doodmoe op de eerste schooldag.

4. Maak een aftelkalender

Maak een leuke aftelkalender samen met je kind(eren), waarop ze iedere dag kunnen afstrepen tot de eerste schooldag. Zo wordt het inzichtelijker voor je kind wanneer de school precies weer begint.

5. Doe rustig aan met speelafpraakjes

Doe de eerste week van school rustig aan, stel speelafspraakjes en sporten nog even uit tot je kind weer een beetje gewend is aan school. Ook fijn voor jou als ouder trouwens. Wil je kind toch graag met vriendjes spelen? Doe dit dan juist voor school begint. Zo went je kind weer een beetje aan het sociale contact met klasgenootjes.

Lees ook:

Deze dingen worden je niet verteld als je kind naar de basisschool gaat, maar gaan wel gebeuren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.