Maartje Scheffer
Maartje Scheffer School 19 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat als je kind niet voorgelezen wil worden?

Dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van je kind hoor je overal. Oeps, zal je dan ook denken als jouw kind helemaal niet amused is als jij iets probeert voor te lezen. Doe je iets fout? Gaat er iets mis in de ontwikkeling van je kind? Tips wat je kunt doen als je kind niet voorgelezen wil worden.

Voorlezen is namelijk voor sommige kinderen een moment van rust en verbinding op de dag, maar anderen willen er niks van weten!

Voorlezen: waarom belangrijk?

Van voorlezen weten we dat het erg goed is voor de taalontwikkeling en spraakontwikkeling van je kind. Vanaf de babytijd zou het al goed zijn af en toe een boekje erbij te pakken en je kind voor te lezen. Dat zou de woordenschat van je kind verrijken en het taalgevoel verbeteren. Ook zouden kinderen die veel zijn voorgelezen later sneller zelf leren lezen.

Sommige kinderen zijn er vanaf het eerste moment helemaal weg van. Dat je kind lief bij je komt kroelen terwijl je voorleest, is dan ook het ideaalbeeld wat veel ouders hebben als ze denken aan voorlezen. Maar dat is lang niet bij alle kinderen het geval.

Als je kind niet voorgelezen wilt worden

Heb jij zo’n kleine thuis die tienduizend dingen liever doet dan voorgelezen worden? Dan ben je niet de enige. Misschien vinden ze bladeren nog wel interessant, of houden ze het voorlezen precies een bladzijde uit. Waar komt dat door?

  • Je kind is snel afgeleid: niet iets zorgwekkends als het op school verder goed loopt, maar niet handig als je wilt voorlezen.
  • Verkeerde moment: zit je kind nog bomvol energie, ook al is het het einde van de dag? Dan is het misschien nog niet het goede moment en kun je je kind beter nog even fysiek actief laten zijn.
  • Onrustig: misschien houdt je kind gewoon niet zo van stilzitten. Het kan dan helpen je kind iets te geven om mee te friemelen tijdens het voorlezen, zoals een stressbal.
  • Boekenkeus: misschien is je kind niet geïnteresseerd in het onderwerp van het boek, al is het nog zo’n welbekend, populair kinderboek. Kijk eens naar de interesses van je kind, en zoek op basis daarvan een boek uit. Het hoeft dan niet eens een ‘echt voorleesboek’ te zijn.
  • Niet zijn ding: boeken voorgelezen krijgen kan gewoon echt niet het ding zijn van je kind. Wellicht is alles rondom lezen en schrijven niet de grootste interesse van je kind, en doe je hem een groter plezier met een creatieve of technische activiteit. Dat is geen probleem, zolang je kind verder goed gaat op school.

Tips om het voorlezen leuk te maken

  • Niet te lang: kies voor een kort maar krachtig, en spannend verhaal, met een onderwerp waar je kind geïnteresseerd in is. Een verhaal dat te langzaam de spanning opbouwt kan het al lastig maken voor je kind. Van begin tot eind vijf minuten voorlezen aan je kind, is al genoeg.
  • Laat je kind het boek uitzoeken: als een kind het gevoel heeft een keus te hebben, wordt alles een stukje leuker. Maar vraag niet: wil je wel of niet voorgelezen worden? Maar liever: `jij mag kiezen welk boek we gaan lezen! Welke wordt het?`
  • Herhaling: heb je een boek dat je kind wel leuk vindt? Dan is het geen probleem om dat voor de tig-ste keer voor te lezen. Kinderen houden van herhaling, en het blijft goed voor hun taalontwikkeling. Je kunt ook eens een personage uit het boek een andere naam geven: dan is je kind vast weer goed wakker tijdens het voorlezen. Je hoeft de lat niet hoog te leggen voor jezelf door iedere dag een ander boekje voor te lezen.
  • Moment en plek: een goed moment is wanneer je kind genoeg fysieke uitdaging heeft gehad, en even wilt chillen. Dan zal hij het beste stil kunnen zitten. Vaak is dit net voor het slapengaan, of als kleine pauze tussen de middag.
  • Intonatie: sommige kinderen vinden het fijn als je de toon en het volume van je stem aanpast aan het verhaal en speelt met je intonatie. Dit kan zorgen dat ze net iets meer in het verhaal worden meegenomen.
  • Niet pushen: probeer je kind ook niet te veel te pushen iedere dag op een vast moment voorgelezen te worden. Als hij het al niet erg leuk vindt en dan ook nog iedere dag wordt gepusht, kan de aversie alleen maar groeien.

Interactief voorlezen met je kind? Tips om het te laten lukken.

Waarom het juist goed is om kinderen te blijven voorlezen (ook als ze ouder worden)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.