Moeder Willemein (43) en expert over alcohol en pubers: ‘Ik zei: als je dronken thuiskomt, laat ik je niet binnen’
Alcohol en pubers: het blijft een lastige combi. Voor ouders is het een uitdaging hoe je daar het beste mee omgaat. Willemein (43), moeder van Julia (16) en Lars (14), deelt haar ervaringen hierover. “Mijn dochter moet zich altijd bij mij afmelden.”
“Toen duidelijk werd hoe slecht alcohol voor de hersenen is, vond ik het belangrijk dat mijn kinderen pas na hun achttiende alcohol gingen drinken. Drie jaar geleden scheidde ik van de vader van mijn kinderen, sindsdien zijn de kinderen altijd bij mij, één keer in de maand zijn ze bij hun vader. De scheiding gebeurde midden in de puberteit van mijn dochter, dat was best pittig. Gelukkig konden we daar al best vroeg samen over praten, toen ze een jaar of 14 was. Ik vertelde toen dat ik liever niet wilde dat ze voor haar achttiende ging drinken, ook daarna hebben we daar vaak genoeg gesprekken over gehad. Maar dat was echt niet altijd heel makkelijk.
Drinken op feestjes
Julia is een vroege leerling, waardoor ze dus altijd bij iets oudere kinderen in de klas zat. Sommige van de ouders van die kinderen gaan best makkelijk met alcohol om. Daar mag bijvoorbeeld gewoon onder de 18 gedronken worden op feestjes. Dat vond ik altijd wel ingewikkeld, omdat ik daar niet zo over denk. Wij wonen in het oosten van het land, daar heb je veel keetjes en kleine caravans waar ook echt gedronken wordt. Ook daar hebben we goede gesprekken over gevoerd. Uiteindelijk heb ik toegestaan dat ze één drankje mag, maar wel met toezicht erop, zodat ik weet hoeveel ze binnenkrijgt. Dus niks onder de 18 is mij niet gelukt, maar we zijn er wel altijd heel open over geweest. Die open relatie hadden we altijd, maar met het onderwerp alcohol blijft het ingewikkeld.
Afgelopen zomer ging Julia naar Lloret de Mar. Dat vond ik best een dingetje, want iedereen weet hoe makkelijk je daar kunt drinken en aan alcohol kunt komen. Ik heb het geluk dat Julia het fijn vindt om de controle te hebben en dat ze het niet prettig vindt om de controle te verliezen. We hebben het daarom ook vaker gehad over wat alcohol met je lichaam en je hoofd doet. Ik vertrouwde haar volledig, omdat ik wist dat ze niet teveel wilde drinken, omdat ze anders de controle kwijtraakte.
Ik laat je niet binnen
Wel heb ik altijd heel duidelijk gemaakt: als je dronken thuiskomt, laat ik je niet binnen. Ik wil geen dronken mensen in mijn huis, dat weet ze ook hartstikke goed. Na die vakantie in Lloret zei ze op een keer dat ze geen zin meer had om te drinken. Ze heeft daar natuurlijk gezien en meegemaakt hoe het is om veel alcohol te drinken. Die drang naar het onbekende is natuurlijk altijd spannend als puber zijnde, maar daarna had ze zoiets van: wat is dit eigenlijk voor geks?
Als mijn dochter nu naar een verjaardag of feestje gaat en het wordt laat, moet ze zich bij thuiskomst altijd melden bij mij. Even met mij praten, zodat ik haar kan zien en dan weet ik echt wel of ze zich aan onze afspraken heeft gehouden. Ik zet ook altijd een wekker, een half uur later dan de afgesproken tijd dat ze thuis zou zijn. Dan moet ze ook echt thuis zijn. Het is misschien een belachelijke regel, maar toch doen we het zo. Ik ben alleen verantwoordelijk voor mijn kinderen en daarom heb ik ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Stoer?
Alcohol speelt gelukkig nog niet echt een rol bij mijn zoon, maar hij is wel geïnteresseerd in een biertje. Soms vraagt hij om het laatste slokje. Ergens vind ik het ook wel lastig dat alcohol onder de 18 jaar verboden is, want dat zorgt er wel voor dat kinderen de drang krijgen om het te proberen.
Ik vind het nog het meest ingewikkeld dat ik alleen ben en geen vader naast me heb staan om mee te overleggen. Je krijgt nu de vragen of er op feestjes, verjaardagen of bijvoorbeeld een slagingsfeestje alcohol mag zijn? Dat ik alleen die keuzes moet maken, vind ik gewoon lastig. Mijn ex en ik doen niks meer samen. We waren 23 jaar samen, maar nu is dat helemaal omgeslagen. Ik ga er niet teveel over zeggen, maar ik herken hem helaas niet meer.
Door er nu met Julia over te praten, haar uit te leggen wat alcohol met je lichaam doet en filmpjes te laten zien van mensen die teveel hebben gedronken, probeer ik ervoor te zorgen dat ze op haar achttiende niet totaal ontspoort. Het liefste had ik niet gewild dat Julia al dronk, het is natuurlijk schadelijk, maar we zijn er wel heel open over en daar ben ik trots op.”
Tips van expert
Ninette van Hasselt, programmahoofd Alcohol- en drugspreventie bij het Trimbos Instituut, deelt haar tips voor hoe je als ouders het beste omgaat met het alcoholgebruik van je puber. “Een heel belangrijk onderdeel is grenzen stellen, zoals niks onder de 18, daarnaast is toezicht houden ook heel belangrijk.
Een grote misvatting als het gaat om alcohol en pubers is dat ouders denken dat het helpt om hun kind verantwoord te leren drinken door ze dat af en toe thuis te laten doen, onder hun toezicht. Als je als ouder die drempel van geen alcohol onder de 18 jaar weghaalt, ook al is het maar heel af en toe en heel weinig, geef je je kind juist de ruimte om meer en vaker te drinken. Dat werkt dus echt averechts.
Toezicht houden heeft alles te maken met dat je weet wat je kind aan het doen is en wat hem bezighoudt, maar ook dat hij voelt dat jij meekijkt. Dat doe je bijvoorbeeld door, als je kind naar een feestje gaat, te zeggen dat je het fijn vindt om bij terugkomst even zijn gezicht te zien. Of dat als er een feestje bij jullie thuis is, dat je kind weet dat zijn ouders af en toe ook even hun gezicht laten zien en in de buurt zijn.
Daarnaast is contact houden met je kind ook van belang; toon interesse in zijn leven en zijn vrienden. Dat geeft al een goed beeld van waar hij mee bezig is. En wees zelf ook een goed voorbeeld. Als jij alleen maar gezellig kan zijn met drank op, nemen kinderen dat onbewust over. Dus laat zien dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol, maar met een kopje thee. Dan geef je een belangrijke boodschap af. Nu zeg ik niet dat je nooit mag drinken, maar het gaat om de manier waarop.
Praten over alcohol
Voor de communicatie over alcohol met je puber is het een goed idee om regelmatig met elkaar te eten. Vijf keer per week met elkaar eten is een beschermende factor voor alcohol- en drugsproblemen. Dat komt omdat je leert om gesprekken uit te wisselen met elkaar en je daardoor ook een beeld krijgt van hoe het met je kind gaat. Je kan het dan bijvoorbeeld hebben over alcohol, maar dat het dan over iemand anders gaat. Zo leren ze om het erover te hebben en hun eigen mening te vormen. Je moet het er ook niet eindeloos over hebben, dat zorgt juist voor een soort verkramping.
Grenzen stellen helpt echt. Je zet een norm neer die je meegeeft. Hoewel mensen misschien denken dat als je pubers iets verbied, ze het juist willen doen, is dat hier niet per se zo. Kinderen van ouders die grenzen stellen, beginnen later met drinken. Aan de andere kant moet je ook realiteitszin hebben en afspraken maken en grenzen stellen voor als je kinderen wel drinken.”
Kijk voor meer tips om het gesprek over alcohol te voeren met je puber op nix18.nl.
Mijn papa vindt bier wel heel erg lekker! Wat doe je als je partner alcoholist is?