Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Wordt jouw kind gepest? 5 tips

Denk jij (of weet jij) dat je kind gepest wordt? Wat zul je je machteloos voelen. Wat kun je doen? Deze 5 tips helpen je er mee om te gaan en je kind te helpen. 

1. Vraag naar de details

Vaak hebben ouders de neiging om, tegen hun kind dat gepest wordt, te zeggen: “Je moet gewoon voor jezelf opkomen!” Natuurlijk is er niets mis met het opkomen voor jezelf, alleen deze vorm van hulp is wat vaag en onduidelijk. Want wat kan je kind ermee? Betekent dat hij de pestkop in verlegenheid moet brengen, dat hij een klap mag geven of dat hij de pestkop moet uitschelden? Het is belangrijk om eerst eens tot in detail met je kind te praten. Wat zei de pestkop? Wat deed de pestkop? Hoe voelde je je bij het incident? Hoe had je kind gereageerd? Zodra je alles weet kan je je kind ook veel beter helpen met de situatie, in plaats van alleen te zeggen: “Kom voor jezelf op.”

2. Bewaar zelf de rust

Als je kind gepest wordt, gaat je dat aan het hart. Dat is heel begrijpelijk. Toch is het erg belangrijk om zelf rustig te blijven als je kind vertelt – of als je het zelf merkt – dat hij gepest wordt. Je kind is er namelijk niet bij gebaat als jij met andere ouders of de school een conflict aangaat. Geef aan je kind het goede voorbeeld door rustig met een conflict of een probleem om te gaan. Daarnaast is het juist belangrijk dat je kind eerst het probleem zelf probeert op te lossen: dat geeft hem zelfvertrouwen. 

3.  Leer je kind om te gaan met pesten

Als je de specifieke situatie rondom het pesten weet, kan je je kind gerichter helpen om hem het pesten tegen te laten gaan. Let op: dit moet hij dus wel zelf leren te doen. Negeren is geen goede optie. Door je kind te leren om op de juiste manier te reageren op de pestkop, kan jouw kind juist laten zien dat hij zichzelf respecteert.

Wordt je kind bijvoorbeeld gepakt omdat hij ‘anders’ is dan de anderen, omdat hij bijvoorbeeld een bril draagt of omdat hij dikker is? Leer je kind te reageren door bijvoorbeeld te zeggen: “Dat is zo. Heb je er een vraag over?” – terwijl hij stevig met zijn voeten op de grond staat en de pestkop recht in zijn ogen aankijkt. De pestkop verwacht deze reactie waarschijnlijk niet en zal dus ook niet weten hoe hij moet reageren. Bekijk ook deze opties eens voor een individuele aanpak tegen pesten. 

4. Versterk het zelfvertrouwen

Kinderen die meer zelfvertrouwen hebben trekken zich minder van pestkoppen aan en durven meer voor zichzelf op te komen. Omdat niet ieder kind over een flinke dosis zelfvertrouwen beschikt, kan je je kind helpen bij het versterken van zijn zelfvertrouwen. Leer je kind vertrouwen te hebben in zijn eigen kunnen. Wil je tips over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kan verbeteren? Lees het artikel: 9 tips: versterk het zelfvertrouwen van je kind

5. Leer je kind hulp te vragen

Daarnaast is het belangrijk dat je kind weet dat hij er niet alleen voor staat. Vraag daarom je kind wie hem kan helpen om het pesten tegen te gaan. Geef je kind mee dat jullie natuurlijk altijd voor hem klaar staan, maar dat hij op school ook naar de juf of meester toe kan gaan op momenten dat hij gepest wordt. School speelt namelijk een belangrijke rol om pesten te voorkomen en een veilige klas te creëren. Check de feiten & fabels over pesten

Bron: Parents/apetrotsekinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.