Redactie
Redactie Lichaam 11 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Wormen bij je kind: zo voorkom je dat de infectie steeds terug komt

Wormen, veel mensen gruwelen bij het idee, en toch is het een veelvoorkomende infectie bij kinderen. Zeker kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen hier last van hebben. Wat kun je hieraan doen als ouder om te voorkomen dat de wormen steeds terug komen? Wij vertellen het je.antwoord

Het hebben van wormen komt vaak voor bij schoolgaande kinderen. De meest voorkomende worm is de zogenaamde aarsmade (Enterobius vermicularis). De aarsmade is een kleine worm van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter groot. Je raakt besmet met de aarsmade doordat er eitjes via de vingers in je mond terechtkomen. Aarsmaden leggen ‘s nachts eitjes rondom de anus. Dit veroorzaakt jeuk bij de anus waardoor er vaak gekrabd wordt en de eitjes weer onder de nagels terechtkomen.

Hoe worden kinderen besmet met wormen?

De route van besmetting gaat vaak via speelgoed. Besmette vingers pakken het speelgoed vast en degene die daarna hetzelfde speelgoed vastpakt met de vingers besmet zichzelf bij het in de mond doen van de vingers. De eitjes van de aarsmade blijven daarnaast ook makkelijk achter in kleding zoals ondergoed. Verder is besmetting via een handdoek mogelijk, maar niet via badwater.

Als je kind last heeft van ‘wormpjes’: alles wat je erover wilt weten (ook wat je er tegen kunt doen!)

Symptomen en behandeling van wormen

Zoals gezegd is nachtelijke anale jeuk een van de meest voorkomende symptomen, maar dit kan ook uitblijven. Het kan zijn dat je kind de enige in het gezin met aarsmaden is, maar vaker zien we dat meerdere gezinsleden aarsmaden hebben zonder dat ze hier echt last van hebben. Advies is dan ook om het hele gezin gelijktijdig te behandelen om herinfectie door middel van besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

Als het echt alleen je één gezinslid is die elke keer een aarsmaden-infectie heeft, zou je aandacht kunnen geven aan het volgende:

  • zorg voor korte nagels
  • bij anale jeuk vaseline op de anus smeren
  • zorg naast het schoonmaken van deurknoppen en lichtschakelaars ook dat het meest gebruikte speelgoed schoon is
  • verschoon regelmatig zijn ondergoed en was dit net als handdoeken en beddengoed op tenminste 60 graden.
  • was handen en bips regelmatig

De behandeling van aarsmaden is relatief eenvoudig: één tablet mebendazol nemen (zonder recept te verkrijgen bij de drogist) en na 14 dagen nogmaals één tablet. Dit omdat het proces van ei naar de vorming van worm 14 dagen duurt.

‘Mijn dochters binnenste schaamlippen steken uit en zorgen voor irritatie, moet ik me zorgen maken?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.