Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Ouders 20 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Zelf ijsjes maken? 8 heerlijke en originele recepten

Het is zomer, zelfs al bijna zomervakantie en dus het perfecte moment om samen met je kids de keuken in te duiken om zelf ijsjes te maken. Want dat is toch echt het allerlekkerste, nietwaar?

Zelf ijsjes maken

Zo’n ijskoud ijsje wat je zelf gemaakt hebt, smullen. Kies je favoriete smaak, haal alle ingrediënten in huis (als je die niet al in huis hebt) en ga aan de slag.

Bananen-yoghurt ijs

Dit bananenijs is zo makkelijk te maken en alle ingrediënten heb je meestal wel in huis: bananen, yoghurt (liefst wat dikkere, zoals Griekse), pindakaas en wat honing of maple syrup.

Snijd een paar bananen in stukken en vries deze in, een nachtje is voldoende. Doe de bevroren stukken banaan in de blender met een paar eetlepels yoghurt, een eetlepel pindakaas en wat honing. Blenden maar! Als de bananen goed door de yoghurt gemixt zijn, is je ijs klaar om meteen gegeten te worden. Tip: snijd een flink aantal bananen in stukken en leg die in de vriezer, zodat je wanneer je er zin in hebt dit lekkere ijs kan maken.

Fruit-kokosijs

Voeg (diepvries)fruit en kokosmelk samen in de blender. Mix door elkaar en voeg eventueel wat honing of maple syrup toe naar smaak. Schenk de kokos-fruitmix in ijsvormpjes en zet een paar uur in de vriezer: smullen maar!

Simpele aardbeienijsjes

Geef je kind de verantwoordelijkheid over de aardbeien door hem de kroontjes te laten verwijderen. Daarna mogen de aardbeien en wat water in de blender. Eventueel kan je wat suiker toevoegen om de ijsjes zoeter te krijgen. Banaan werkt ook, of vervang het water door vruchtensap: voor dit ijsjes zijn er geen regels, behalve lekker veel aardbeien. Blend tot het mengsel glad is en schenk het in ijsvormpjes die je een paar uur in de vriezer zet.

Raketjes

Bij veel kids een populair ijsje: raketjes. En die maak je gemakkelijk zelf, het enige dat je nodig hebt is rood, oranje en geel fruit naar keuze, een beetje poedersuiker en veel geduld.

Mix eerst rood fruit in de blender met een halve eetlepel poedersuiker. Verdeel het mengsel over de bodem (dus eigenlijk de bovenkant van het ijsje) van de ijsvormpjes, steek er een stokje in en zet de vormpjes zo’n twee uur in de vriezer. Maak dan het tweede laagje door het oranje fruit, bijvoorbeeld sinaasappelsap, te mengen met een eetlepel poedersuiker. Verdeel dit over de laag aardbeien en zet weer in de vriezer. Mix dan geel fruit, zoals mango, met een eetlepel poedersuiker en wat water door elkaar en verdeel dit over de vormpjes. Nu nog even in de vriezer en daar zijn je zelfgemaakte raketjes!

Bananendipijsjes

Dit ijsje vinden kids het leukst om te maken, of moeten we zeggen: versieren? Snijd een aantal bananen doormiddel, uit een banaan haal je twee ijsjes. Prik een stokje in elke helft en leg ze voor een paar uur in de vriezer. Bereid dan au bain-marie gesmolten chocolade voor en zet bakjes met dips klaar. Denk aan spikkels, nootjes en geraspte kokos. Haal de bananenijsjes uit de vriezer en laat de kinderen lekker dippen. Smullen!

Chocoladeijsjes met Nutella

Nutella is altijd goed, dus ook als het om ijs gaat. Verder heb je nodig: vijf bananen, twee eetlepels kokosmelk, een halve theelepel kaneel, een halve theelepel vanillesuiker. Mix de bananen met het kaneel, vanillesuiker en de kokosmelk tot een glad mengsel. Doe een lepel Nutella in de ijsvormpjes en schenk een klein laagje van het bananenmengsel erover. Doe daar weer een lepel Nutella bovenop en herhaal dit tot de ijsvormpjes vol zijn. Zet de Nutella-ijsjes een paar uur in de vriezer, als je zo lang kunt wachten tenminste.

Zelf roomijs maken, in je lievelingssmaak

Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf roomijs te maken? En je hebt er ook maar weinig voor nodig: 220 gram gecondenseerde melk en 500 ml ongeklopte slagroom. Die slagroom klop je eerst stijf en vervolgens voeg je de melk toe tot je een dikkere substantie hebt. Dit zet je minimaal vier uur in de koelkast.

Je roomijs is nu klaar, maar je kan hier ook nog ingrediënten aan toevoegen, zodat je je eigen lievelingsijs maakt. Bijvoorbeeld Oreo koekjes, aardbeien of aardbeienjam, vanille, frambozen, bastognekoeken, stroopwafels, verkruimelde nootjes, chocolade, roomkaas en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Makkelijke meloenijs

IJskoude watermeloen is het allerlekkerste op een warme dag, nietwaar? Of, misschien toch liever watermeloenijs? Watermeloenwaterijs om precies te zijn, en je hebt er maar één ingrediënt voor nodig. Juist, watermeloen.

Watermeloen bevat namelijk genoeg vocht om er ijs van te maken: snijd de watermeloen in stukken en maal deze fijn in de blender. Verdeel de meloen over ijsvormpjes en zet het een uurtje of twee in de vriezer: heerlijk verfrissend watermeloenwaterijs.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.