Merel Schut
Merel Schut School 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Zero waste lunch: 6x ideeën voor een duurzame lunchtrommel voor de kids

Smeer jij soms gedachteloos wat boterhammen voor in de lunchtrommel van je kinderen? Misschien heb je wat inspiratie nodig voor een gezonde lunch die ook nog eens tot een duurzame lunchtrommel of zogenaamde zero waste lunch leidt!

Zero waste lunch

Wij zetten zes tips op een rijtje voor bewuste mama’s.

1. Kies voor een duurzame lunchbox

Het begint natuurlijk bij de verpakking van de lunch. Als je nieuwe lunchtrommels koopt, kies dan letterlijk voor een duurzame lunchbox. Bijvoorbeeld een lunchtrommel van bamboe of een box van roestvrijstaal. Deze duurzame lunchtrommels gaan langer mee en hiermee laat je plastic wegwerpmateriaal links liggen.

En wat dacht je van de vervangers van plastic zakjes: bijenwasdoeken. Er bestaan ook vegan food wraps, gemaakt van hennep en soja.

2. Gebruik kliekjes of kook grote porties

Je kunt best eens de traditionele boterham vervangen voor een warme lunch of leftovers. Wat dacht je van een kliekje van die overgebleven pastasalade? Of van ingevroren fruit, wat een prima lunch kan zijn voor de kids?

3. Vegetarische lunch

Vegetarisch eten of voeding zonder zuivel blijft vaak ook langer goed buiten de koelkast. Als je dit koopt, is de kans dus ook groter dat je het opmaakt. Met een vegetarische lunch verklein je ook in een klap de ecologische voetafdruk van je gezin weer een beetje.

Zomaar wat ideeën: een vegetarische omelet, komkommersalade of een boterham met gegrilde groente. Een paar kleine tomaatjes of worteltjes of een handje noten doen het ook goed. Zo makkelijk kan een gezonde lunch al zijn.

4. Wat overblijft, gaat terug

Vraag je kids of ze de dingen die ze niet opeten, terug willen doen in de trommel. Niet om te controleren of ze wel alles opeten, maar om te zien wat voor hen de geschikte (en dus duurzame) lunch is. Bovendien zorg je er zo voor dat ze niks ‘onnodig weggooien’. Op die manier maak je echt een zero waste lunch voor je kinderen.

5. Ga thuis je afval scheiden

Maak je gezin thuis ook bewust van afval en het scheiden van groen, papier, plastic etc. Misschien is er zelfs een plekje in de tuin voor een composthoop van alle plantaardige resten? Fruitschillen, groenten kun je prima op een hoop gooien met maaisel en bladeren. Hiermee creëer je in het gezin bewustwording van de producten die natuurlijk afgebroken kunnen worden (en welke niet).

6. Neem je kinderen mee met boodschappen doen

Betrek je kinderen bij de boodschappen. Voor je kids is het leerzaam om te zien hoe je voeding uitkiest, waar je op let, hoe het verpakt wordt en waar het vandaan komt. Kies vaker voor lokale winkels in plaats van ketens. Als je kinderen betrokken zijn bij de aankoop van het eten, zullen ze ook bewuster omgaan met de inhoud van de trommel.

Lunch van je kind. 6 ideetjes voor dagelijks een gezonde lunchbox

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.