Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Opvoeden 20 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo kun je als gezin weer wennen aan alle prikkels ná corona

Nu steeds meer mensen gevaccineerd worden, gaat alles weer open. Dierentuinen, zwembaden en we kunnen weer op vakantie. We worden langzaam maar zeker weer verwacht op de werkvloer. Allemaal nieuwe indrukken voor jou en je kinderen. Maar hoe wen je als gezin weer rustig aan de vele prikkels in de post-corona samenleving?

Veel mensen zijn het een beetje ontwend, blijkt uit de overweldigende reacties op een Twitterbericht van journalist Rianne Meijer waarin ze zei dat ze tegenwoordig ‘helemaal gesloopt’ is na een dag in het gezelschap van meerdere mensen . En wat voor ons geldt, geldt waarschijnlijk ook voor onze kinderen.

Wennen aan prikkels ná corona

Volgens psycholoog Gijs Coppens, geciteerd in De Volkskrant van zaterdag 15 mei, maakt de prikkelarme samenleving waar we een tijd in hebben geleefd, zonder feestjes, massa-bijeenkomsten en drukte, onze frontaalkwab in de hersenen lui, waardoor de filter niet meer goed werkt. Geen wonder dat we weer moeten wennen aan meer prikkels. Onze kinderen gaan al weer een tijdje naar school, maar ook hun leven is een tijd lang rustiger geweest dan normaal. Dus hoe zorg je dat zij en jij niet teveel prikkels krijgen?

Praat over wennen aan prikkels

Merk je dat je kind moe is, prikkelbaar of heel druk na een kinderfeestje of scoutingkamp? Praat erover dat het misschien weer wennen is na zo’n lange tijd minder andere mensen om je heen. Je kunt je kind hier ook al op voorbereiden, zeker als het een kamp betreft. Misschien helpt het om een beer of andere knuffel of steen mee te nemen. Een rustpunt waar hij of zij aan kan voelen en naar terug kan als de prikkels te overweldigend zijn. Vertellen dat het niet gek is en dat de meeste mensen weer moeten wennen, is ook geen slecht idee.

Is jouw kind oververmoeid? De wereld van nu geeft te veel prikkels

Neem de tijd

Zelf weer naar het terras met een vriendin, weer op je werk verschijnen, net als je partner en je kinderen na schooltijd weer naar een feestje of naar sport. En dan in het weekend ook weer naar de dierentuin. Misschien is het wat veel, dus neem de tijd en doseer. Het komt allemaal wel weer, maar beetje bij beetje wennen aan prikkels is ook prima. Maak een duidelijke weekplanning zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn en ook wanneer ze rust kunnen nemen.

Beweeg

Beweging is dé manier om wat stoom af te blazen. Bijvoorbeeld wandelen, maar ook even lekker rennen kan al helpen. Of zwemmen maar dan als het zwembad rustig is natuurlijk. Anders moeten jullie dáár weer van bijkomen.

Kinderen en stress: opgroeien in een maatschappij met heel veel prikkels

Hoogsensitief opvoeden en onderwijzen voor, tijdens en na Corona ⋆ Hoogsensitief.NL

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology todayOpvoedadvies.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.