Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gedrag 24 jul 2018

Zo maak je de grote zorgen en het piekeren van je kind minder heftig

Waar maken kinderen zich nu eigenlijk zorgen over? Eigenlijk ligt de wereld nog aan hun voeten en kunnen ze van hun jeugd genieten. Toch kan het zo zijn dat een kind al zorgen en onzekerheden heeft. Helaas kunnen deze ook uitgroeien tot grotere angsten of zorgen als ze er te lang mee blijven rondlopen. Laat je kind niet teveel piekeren of alles opkroppen. De volgende tips helpen om je kind erover te laten praten.

Zorgen van kinderen: zo kun je deze verminderen of wegnemen als ouders

1. Luister goed naar je kind tijdens jullie gesprekken. Bedenk of je uit zijn of haar uitspraken al angsten doorschemeren.

LEES OOK: 8 uitspraken die een teken kunnen zijn van angst bij je kind

2. Als je merkt dat je kind zich ergens zorgen over maakt, maar je kunt je vinger er niet op leggen, vraag er dan naar. Vraag of je kind iets dwars zit. Het kan zomaar zo zijn dat dit erover praten makkelijker maakt voor je kind.

3. Vermijd zinnen als: ‘Het komt wel goed’. Ook al is dit natuurlijk goed bedoeld en om je kind op te beuren, het kan ook lijken alsof je de boel wegwuift. Zeg liever iets als: ‘Ik snap heel goed dat jij je zorgen maakt, het is ook niet zomaar iets.’ Hiermee laat je duidelijker aan je kind zien dat je zijn zorgen begrijpt en serieus neemt.

4. Probeer het probleem door de ogen van je kind te zien. Het kan helpen om te graven in je geheugen en terug te gaan naar dingen waar jij je zelf zorgen om maakte toen je die leeftijd had. Vertel dit ook aan je kind. ‘Ik maakte me zorgen om … toen ik jouw leeftijd had. Ik begrijp hoe jij je voelt.’

LEES OOK: Zo zorg je ervoor dat je kinderen hun problemen met je willen delen

5. Stel je kind gerust, door te laten weten dat je er voor hem of haar zult zijn. Dit kun je doen door het volgende te zeggen: ‘Als hetgeen waar jij je zorgen over maakt echt gebeurt, sta ik altijd voor je klaar. Wat er ook is, ik kan je helpen waar nodig.’

6. Verwar sympathie niet met empathie. Bij empathie begrijp en respecteer je gevoelens van een ander. Je hoeft dan verder niks te doen. Het zorgt vanuit zichzelf voor een helend en troostend proces in werking gaat. Sympathie is andere koek. Als je sympathie voelt voor je kind of misschien zelf een beetje medelijden, kan dit ervoor zorgen dat je de opvoeding aanpast. Je legt de drempel onbewust lager om je kind te ontzien. Wellicht verwen jij je kind in deze situatie meer. Dit zorgt onbewust ook weer voor incapabiliteit bij je kind en misschien ook voor een gevoel dat alles maar komt aanwaaien. Empathie zorgt voor verwerking, sympathie maakt alles schijnbaar te makkelijk voor je kind.

Psychology Today

Reageer op artikel:
Zo maak je de grote zorgen en het piekeren van je kind minder heftig
Sluiten